Ханя: Древен град, където оставаш без думи

Старият град Ханя е перлата на остров Крит. Един от най-добре запазените древни градове в Гърция и в цялото Източно Средиземноморие, на  почти 1000 години. Има формата на лабиринт, със своите тесни и живописни алеи, заобикалящи великолепното венецианско пристанище Ханя с известния фар в края му.

Старият град, който днес е туристическа атракция и привлича посетители от цял ​​свят, е смесица от венецианска, турска, еврейска и гръцка архитектура. Наистина е уникален. Тази комбинация, се дължи на дългата и бурна история на Крит, която е оставила своя отпечатък върху формата на стария град.

Ханя е вторият по големина град на остров Крит и едно от основните летища и пристанища на острова. Историческото значение на Ханя произтича от местоположението му като пристанище – основна спирка за търговия през вековете. Със своята дълга и колоритна история градът е бил под прякото влияние на Венеция и Османската империя през вековете и столица на острова до 1971 г., когато столицата е преместена в Ираклион.

Перлата Ханя е построена от венецианците, завладяна от турците, след това преместена в Гърция, докато голяма част от стария град е бил обитаван  векове от евреите. Всеки от тях е оставил своя отпечатък върху обществени сгради, места за поклонение, архитектурата на улиците, площадите и къщите. Тесните алеи, които завършват на пристанището през скрити ъгли и объркващи маршрути, са невероятно преживяване за посетителя.

Χανιά | BestHellenic.gr | Ενοικίαση Αυτοκινήτου

Днес целият стар град е възстановен и вътре има стотици кафенета, ресторанти, таверни, бистра, магазини с всякакви туристически или традиционни продукти. Има  хотели, стаи под наем, галерии и всичко останало, което съвременният посетител може да си пожелае или представи.

Разхождайки се по улиците и алеите, незабелязано джамиите се смесват с католическата и православната църкви, камбанариите с минаретата, венецианската неория с турските фонтани, гръцките площади със западните арки. Дългата разходка в старото пристанище особено по залез слънце или през летните нощи е очарователна. Музикалните клубове следват рибните таверни, а художествените изложби са рамо до рамо с традиционните критски кафенета с местни деликатеси. Ако изберете внимателно кафенето на крайбрежната улица, ще виждате и покритите със сняг планински върхове, и лазурното море. Едва ли има по-добро място, където да закусите гръцко кисело мляко с местен мед и току-що набрани плодове или да обядвате, или може би да си направите романтична вечеря по залез слънце.

Алеите са каменни и очарователни със страхотни дворове и хиляди цветя. По протежение на стената, която заобикаля града, уличните музиканти и уличните художници създават усещане за безкрайна жизненост. Стотици хиляди туристи посещават стария град всяка година, като много от тях избират да отседнат в квартири, въпреки трудностите, породени от факта, че няма автомобили. Ханя е истински лабиринт от цветни павирани пешеходни улички, изпълнени с приветливи малки магазини, традиционни таверни, магазини за ръчноизработени сувенири, кафенета и барове, разположени на фона на домашен уют.

Специална атракция е известният египетски фар, който се посещава от много хора, разхождащи се на около 15 минути от края на пристанището по големия ръкав. Висок 21 метра, той изпраща сигнал на корабите до 7 мили навътре в морето. В единия край на пристанището се намира крепостта Фиркас и морският музей, в центъра на пристанището – турската джамия Джиалиси, а в другия край на пристанището – венецианската неория, където венецианците поставят дървените кораби за ремонт.

Αιγυπτιακός φάρος, θάλασσα, μπλε και πορτοκαλί ουρανός, ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

παλιό λιμάνι, κάστρο, σπίτια, τζαμί, η πόλη των Χανίων

Вътре в алеите е единствената църква в света, която е построена като католическа, станала джамия, след това православна и днес има камбанария от едната страна и минаре от другата.

След вечеря може да се разходите по крайбрежната улица, където ще видите високи красиви къщи, наподобяващи атмосферата във Венеция. Тук е имало важен минойски град, който обаче е сравнително непознат, а днешният град е строен пласт по пласт върху минойските останки. В града се правят археологически разкопки.

Струва си да се разходите и до Историческия музей на Ханя. Може би на път за там ще ви се прииска да спрете на оживения Централен пазар, където освен сувенири ще намерите обичайния богат избор от току-що уловена риба, месо, зеленчуци и вкусно сирене. Историческият музей се помещава в градска къща, която е била много изискана навремето. Сред вещите, принадлежали на местни знаменитости, има някои истински перли, тук ще намерите и информация за Съпротивителното движение на Крит през Втората световна война.

Въпреки многото туристи по улиците, Ханя е запазила неповторимото си обаяние и дух. Достатъчно голям, за да предлага всички съвременни удобства, градът все пак е съхранил човешкия си облик и е място, където бързо се ориентирате и започвате да се чувствате като у дома си. Затова безспорно ще усетите чувството за загуба и тъга, разделяйки се с това райско кътче.

 

Tagged , ,