Циклади

Цикладските острови или Циклади са островна група в централния регион на Егейско море, част от територията на Гърция.

Цикладите, които се намират на юг от Гърция, се смятат за едни от най-красивите острови в света. Планини, села с бели къщички и черни и златни пясъчни плажове се комбинират, за да направят островната картина съвършена.

Свързано изображение

Цикладите, наречени така, защото архипелагът им е създаден в кръг около Делос, са играли важна роля в гръцката митология. Те са идеални за почивка на плажа, пешеходен туризъм в планините или обиколки на праисторически останки.

Тъй като са посещавани от туристи от целия свят, Цикладите могат да бъдат претъпкани по време на сезона, но онова, което имат да предложат, наистина си заслужава вливането в тълпата.

Вижте 19 от най-популярните острови от архипелага Циклади:

Анафи

Това е тих, девствен остров, разположен в близост до Санторини. Поради малките си размери и оскъдно население, той остава недокоснат от масовия туризъм, за разлика от повечето от останалите острови в архипелага.

Разполага с едно село и многобройни кристално чисти плажове.

Кимолос

Въпреки че се намира в непосредствена близост до популярния Милос, Кимолос е остров, който поддържа чиста природа и спокойна атмосфера.

Единственото селище на острова ще ви предложи да направите крачка назад във времето с неговите павирани тесни улички и красиви каменни къщи.

Китнос

Китнос е предимно земеделски остров със зелени долини и много девствени плажове. На него има два основни селища, които се отличават със стъпаловидните си улици, твърде тесни за пътния трафик.

Селата са изключително живописни, но в различни архитектурни стилове.

Серифос

Това е малък остров, на който туризмът тепърва ще се развива. Неговите основни атракции са отличните плажове и непокътната столица Хора с белите си сгради.

Въпреки че е малка, Хора може да предложи на туристите достатъчно хотели и ресторанти. По-малките села са разпръснати из останалата част на острова.

Сифнос

Населен от древни времена, основната претенция на Сифнос е към слава от  древния свят с неговите златни и сребърни рудници, останки от които все още съществуват.

Днес Сифнос е известен като един типичен цикладски остров с традиционната белосана архитектура, красиви плажове, крайбрежни таверни и ниски хълмове.

Най-популярните плажове са разположени в южната му част, като предлагат кристално чиста вода, мек пясък и много туристически съоръжения. Кастро е най-живописното село в Сифнос – с тесни павирани улички, каменни къщи и прекрасна гледка към морето.

Куфонисия

Намира се между Наксос и Аморгос и представлява малка група от две островчета: Пано Куфониси и Като Куфониси. Двата острова са разделени от тесен пролив, широк една 200 м.

Само Пано Куфониси е населен и предлага всички нужни на туристите съоръжения. Като Куфониси пък има красиви плажове и прекрасна църква.

Фолегандрос

Фолегандрос е малък остров в южния край на Цикладите. Пейзажът му е разнообразен и включва високи скали и голяма пещера.

Столицата на острова е построена на ръба на 200 метра висок скалист бряг. Разполага със страхотни плажове, но до много от тях може да се стигне само пеша.

Амогрос

Най-източният остров от групата на Цикладите – Аморгос, е само с 30 км дължина, но достига до над 800 метра в най-високата си точка.

Той е един от най-впечатляващите острови в архипелага, който може да се похвали с добри плажове, красиви пещери, идеални места за гмуркане, живописни заливи и древни пътеки, лъкатушещи по стръмния и скалист терен.

Неговата красота вдъхновява режисьора Люк Бесон да снима тук сцени от филма The Big Blue на плажа Агия Анна.

Сирос

Един от най-малките острови от Цикладите и със сравнително селски пейзаж извън столицата Ермуполис, Сирос е невероятно красив.

Въпреки размера си, той е най-населен от всички Циклади, тъй като Ермуполис е правен и административен център на архипелага. Това е чудесно място почувствате автентичната гръцка култура.