Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е главен град в географската област Македония и административен център на област Централна Македония. Населението на града е 363 987 души, а с предградията е 800 764 души.

Историята на Солун започва в далечната 315 г. пр.н.е., когато македонският цар Касандър основава селище тук и го кръщава на съпругата си, която е сестра на Александър Македонски. Нейното име е Тесалоника, дадено й от баща й Филип II в чест на гръмката му победа над тесалийците.

Днес в Солун може да се види наследство от различни влияния според това кои са били владетелите му и откъде са идвали бежанци през вековете – римско, византийско, българско, османско, еврейско. В пределите на Османската империя остава до 1912 г. – след Междусъюзническата война по силата на Букурещкия договор градът, който тогава е с името Салоника и е населен предимно с евреи, е предаден на Гърция и прекръстен на Тесалоники.

Именно благодарение на сложната си и богата история Солун може да се похвали с разнообразни забележителности и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Бялата кула

thessaloniki greece 3

Най-известната забележителност е Бялата кула, която се извисява на брега на Солунския залив.

В днешния си вид е построена от султан Сюлейман Велики през 1535 г. и е използвана не само като крепост, но и като затвор. Името, с което е популярна сега, получава през 1890 г., когато е варосана и всички започват да й казват „Бялата кула“.

Църквата „Свети Димитър“

thessaloniki greece 1

Не по-малко интересни за туристите са запазените църкви в Солун като „Свети Димитър“, построена през 4 век и реновирана цели 16 века по-късно, „Света София“, а също и ротондата „Свети Георги“.

Историческите забележителности в Солун се преплитат с модерната архитектура, а широките улици, многото зеленина и голямата крайбрежна алея правят разходките изключително приятни.

Solun

Солун е известен и с многобройните таверни, която изкушават с вкусна кухня, с великолепните си плажове, с интензивния нощен живот и с гостоприемството на местните хора, които могат да накарат всеки да се чувства като у дома си.

Какво още да видите в Солун:

Лададика 

Кварталът между улици Кудуриоту  и Диаманти, и между улици Хиу  и Лемну  е познат като Лададика. Тук може да намерите много барове, ресторанти и древногръцки и византийски музеи.

Площад Аристотел

Най-впечатляващият площад в Солун. Тук може да намерите сгради по европейски и колониални модели, както и кафенета, магазини и т.н. Това е мястото за среща през деня. Тук се състоят големите събития в града като посрещането на Нова година.

Археологически музей

В музея можете да видите антики от римския и елинския период, но основната част е посветена на находките, открите в района на Солун и Македония.

Вход: 6 евро (има много дни с безплатен вход, вижте сайта на музея).

Арката на Галерий 

Един от характерните паметници на града. Арката на Галерий е близо до източната стена на Солун, на кратко разстояние от портата Касандреотики (Kassandreotiki).

Ротондата Свети Георги

Ротондата е цилиндрична сграда от ранния IV в. Уникална е за Гърция. Била е пантеон или мавзолей за император Галерий. Мозайките в сградата са наистина впечатляващи, а входът е свободен.

Олимпийският музей

Представя експозиция, посветена на олимпийските спортове. Намира се на улица Агиу Димитриу.

Музей на фотографията

Работно време: 11:00 – 19:00 часа (почивен ден понеделник).

Вход: 2 евро. Намира се на пристанището, склад А.