Едеса, водният град идеален за малки бягства

Ако сте свикнали да мислите за Гърция със спомена за морски вълни, солен вкус и усещането за вятър върху гореща кожа, трябва да знаете, че тя има и други лица. Не по-малко красиви, не по-малко примамливи, но различни.

Едно от тези лица е Едеса – зелената и синята, тази, която пее с грохота на падаща вода, прохладната и прекрасната. Някога името на града е било Воден или Водин заради богатството си от вода, водопади и зеленина.

Едеса се намира само на 90 километра от град Солун, на река Водас, точно в края на безкрайната селскостопанска равнина, която започва от Солун и стига до Едеса. Смята се за едно от най-красивите места в страната със своите водопади, паркове, мостове, цъфтящи поляни и пищни зелени одежди.

Едеса се намира в централна Македония и е столица на окръг Пела, с население 18 253 жители. В центъра се намира часовникът, построен около 1900 година. Една от най-красивите части на града е махалата Варош, която е защитена със специален закон. Там ще видите хубавите стари къщи,  останали от стария град след опожаряването му, и ще се разходите по тесните живописни улички, за да видите интересните църкви. Във Вароша се намира и Етнографският музей, който ни показва всекидневието от средата на 19и век до 50те години на 20и век. В края на махалата се намира и „Високата скала”, с изумителна гледка към полетата на Едеса и Пела.

Резултат с изображение за εδεσσα καταρρακτες

През годините Едеса (Воден) е бил част от Македонстоко царство, след което е присъединен към Римската империя, а през 9-10 век Воден е бил във владенията на Първото българско царство по времето на Симеон Велики. Реката, която минава през града и образува водопада, е Водас.

В центъра на града има много пешеходни зони, където можете да се разходите, да пиете кафе или да пазарувате близо до зеленината и водите на водопадите. Заслужава си да се види Йени Дзами /Новата джамия/, построена през 1904 г., която е била и археологически музей. Това е единствената запазена непроменена джамия, за разлика от останалите османски храмове, които са разрушени или преустроени. Сградата е повлияна от византийската архитектура и конкретно от Света София в Истанбул.  На изхода на града към Флорина срещу кметството се намира старият византийски мост Кюпри.

По-дейните от вас могат да се впуснат в рафтинг по реката, разходки с коне в стария град, колоездене или разходка в гората.

Градът е много известен заради водопадите си, спускащи се по река Едесеос или Вода, която тече през града. Те са най-големите в Гърция. Преди водопадите са били 6-7, но днес са 2 големи и няколко по-малки. Обградени са от един зелен парк с вековни чинари, създаден от германските завоеватели, а преди войната тук са били гробищата, и водопадите са били трудно достъпни. След края на войната  общината се погрижила да се направи път, така че да могат да се посещават. Водите на големия водопад „Каранос” падат от височина приблизително 70 метра. На предпоследното ниво на парка има и една пещера със сталактити и сталагмити.

От парка на водопадите можете да стигнете до Музея на водите – познат като областта на водениците. Там ще видите възстановени промишлени сгради, воденици, водни канали. След разходката до водопадите, една пътечка ви води до Оръжейницата на Едеса, стара фабрика, която функционира от 1913 до 1967 г.

Дори и да не карате ски, заслужава си да посетите зимния курорт Ворас-Каймакчаланwww.kaimaktsalan.gr ), който се намира на около 40 км от Едеса, като и минералните бани Позар в подножието на планината. Езерото Вегоритида, на 22 км. от Едеса е част от Европейската екологична мрежа Натура 2000. То е идеално убежище за дивите птици. На 30 км. от Едеса, на надморска височина от 750 м. се намира Агиос Атанасиос – прекрасно туристическо село с къщи –образци на традиционната македонска архитектура.

Едеса е един от важните градове на древна Македония, а по време на османската власт е важен градски и административен център. През 40-те години на 20-ти век по време на германското нахлуване и след това по време на гражданската война, на града е нанесена непоправима рана. Вносът на синтетични тъкани от Америка води до затваряне на тъкачниците, а електрификацията е причина да бъдат затворени водениците. Миграцията през 50-те и 60-те години води до напускане на голяма част от работоспособното население. В началото на 21-и век старите фабрики на Едеса са разрушени или преустроени в заведенията, а малките къщи с цветни градини са заместени от блокове. Все пак градът запазва зелените си места, с важни паркове в центъра, и се пресича от малки рекички, които му придава особен колорит.

Парка, изграден покрай водопада

Паркът е оформен за първи като туристическа дестинация от германците през 1942 година, като са изградени пътеки и басейни. По-късно за Едеса продължава да се грижи общината подържайки градините и построявайки още съоръжения, за да може водопадът да бъде разглеждан по-обстойно.

Скалата, от която пада водата, е позволила да се направи тераса, по която можем да влезем под самия водопад и да усетим от по-близо грохота му.

Водопадите на Едеса имат интересна история.

До 14 век водата се спуска от една висока скала в малко езеро в края на града, когато изведнъж решава да промени посоката си и да прекоси града, разделяйки се на множество малки реки. Така, водена от мистерия или геоложки феномен днес водата стига там, откъдето тръгва. Още през 17 и 18 век, пътешественици, посетили местността разказват за чудната скала, от която извират много водопади.

През 1942 година, германците откриват Едеса като туристическа дестинация, изграждайки примамливи за туристите съоръжения – басейни, цветни лехи и пътеки с архитектура, която не нарушава пейзажа. По-късно за Едеса се грижи общината като продължава да поддържа цъфналите градини и да строи съоръжения, които да позволят на туристите да видят от по-широк ъгъл водопадите. По-късно на местните хора им се налага да водят битка с предприемачи, целящи да построят фабрика в региона и побеждават. Едеса си остава приказна градина.

Районът днес е обновен – има туристически офис, Музей на водата, чудесни условия за отсядане и почивка.

Хората посещават Едеса с усещането, че влизат в храм на природата и водата. Животът кипи под грохота на водопадите, най-висок от които е Каканос – бурния поток се спуска от седемдесет метра височина, напоявайки със студената си пара натежалите клони.

Освен водопадите, Едеса има и други тайни, руини от миналото, останали още от древно българско селище (ние, българите наричаме Едеса Воден), останки от османците – Гени Джами и гърбавия мост, квартал Вароси с традиционните си къщи и малки улички и неповторимото усещане за различна Гърция.

Малко са градовете в Гърция, които са надарени с толкова природни красоти като Едеса. Намиращ се в подножието на планината Вермио, с прекрасен изглед към долината, с изобилни води и богата растителност, с голямо историческо наследство, градът е идеален за малки бягства.

Как да стигнете:

Едеса се намира на 560 км. от Атина. По магистралата Атина Солун се движите към Верия и от там се отклонявате към Едеса. От Солун отстои само на 89 км. Повече информация можете да намерите и на страниците  www.edessacity.gr и http://dimosedessas.gov.gr .

Tagged , ,