Манастири

Разпръснати из цялата страна, включително планинските върхове и изолираните островчета, църквите са навсякъде в Гърция. Много са архитектурно зашеметяващи, докато други се открояват в своята простота. Ето един малък списък, съставящ някои от най-красивите свещени места в Гърция, които трябва да посетите.

Метеора

Включва 9 запазени манастира, от които 6 са действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, на 1 – 2 километра северно от Каламбака, както и на 21 километра северозападно от Трикала и на 70 километра западно от Лариса. От седемте манастира отворени за посетители са шест. Както казва Честър Бенингтън, „те не приличат на нищо от тази планета“. Манастирският комплекс възниква през X век и съществува оттогава без прекъсване на монашеската традиция. През 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По административно-църковно отношение метеорските манастири са към епархията Стаги и Метеор (на гръцки: Σταγών και Μετεώρων) на Гръцката православна църква.

Метеорите – скални манастири, считани за осмото чудо на света.

Манастирът Агиос Йоанис Теологос – Патмос

Известен в историята, островът на Апокалипсиса е красива местност, а един от неговите скъпоценни камъни е Светият манастир в Патмос, основан през 1088 г. от Свети Христодулос. Разположен на върха на планината, манастирът не само доминира в главния град на острова, но и в самия остров. Сайтът е дом на раннохристиянска църква, където стоеше древен храм, посветен на богинята Артемида.

Манастир Агиос Йоанис Теологос, Патмос, Гърция, +30 2247 031223

Църквата на седемте мъченици – Сифнос

Те наричат ​​Сифнос островът на 336 църкви и макар че това може да е градска легенда, районът без съмнение е изпълнен с малки параклиси и манастири. Разположен в живописна обстановка, църквата на седемте мъченици се намира в близост до малкото село Кастро, на върха на островче. Тази красива църква в цикладски стил е едно от най-сниманите места в Сифнос и поради добра причина. Неговият бял и син купол се откроява срещу кристално сините води на морето.

Църквата на Панагия Екатонтапиляни – Парос

В Парикия, на цикладския остров Парос, се намира внушителната църква Panagia Ekatontapiliani (или църквата с 100 врати). Считан за една от най-ранните византийски църкви в Гърция, той е построен в средата на IV век. В легендата се посочва, че всъщност има само 99 видими врати, като скритата заключена 100-ина врата се появява и се отваря само когато Константинопол отново стане грък.

Църквата на Панагия Екатонтапиляни, Парос, Гърция, +30 2284 021243

Църквата на Панагия Мегалочари – Тинос

Известен като “покровител на Гърция”, църквата на Панагия Мегалочари се намира на остров Тинос. Тя е построена върху върха на хълм, където хората са намерили иконата на Дева Мария, за която се смята, че е източник на чудеса. Посветен на Благовещението на Света Богородица, църквата е най-популярното поклонение в Гърция, като много колеги поклонници влизат в църквата на колене.

Църквата на Панагия Мегалочари, Леоф. Мегалочарис, Тинос, Гърция, +30 2283 022256

Манастирът Хозовиотиса – Амогос

Следва в списъка е манастирът Панагия Hozoviotissa, един от най-важните византийски паметници в Егейско море. Впечатляващата, но необичайна структура от 11-ти век е построена в лицето на скала, на 300 метра над морето, където е намерена чудотворна икона на Дева Мария, патрон на острова и привлича хиляди поклонници, които посещават мястото на поклонение за молитва и преданост. Поради тясната си архитектура (ширината на сградата е само на пет метра), местните жители я наричат ​​”едностенния манастир”. Дори и да не сте религиозни, вие сте длъжни да се удивлявате на красивото живописно място.

Манастира в Хозовиотиса, Амогос, Гърция, +30 2285 071274