Крит: целият свят … в половин остров!

Тези, които са били на почивка в Крит, много добре знаят, че тайните на този остров са толкова много, че не можете да ги опознаете всички. И ако трябва да започнете отнякъде или да изберете райски кът, за да прекарате лятото, отидете на запад, там е „перлата на короната“.

В източната част на острова може да има повечето археологически обекти и луксозни курорти, но мястото между Ханя и Ретимно, лесно ще ви очарова, чрез живописни и екзотични местенца, чрез автентичност и магия, с помощта на плажовете и традиционните живописни села. От най-красивите места на острова до най-добрите плажове в Крит (и вероятно в цяла Европа), от зелените пасища до върха на Псилоритис, ето няколко най-добри преживявания, които не бива да пропускате, ако отидете в „Рая на Запада”.

Лабиринт и очарователен, древния град Ханя е скрит зад фара на венецианското пристанище и ще ви подтиква към безкрайни разходки под лилавите бугенвилии и каменни имения, пристъпвайки сред масите на хъстрите тавернички разположени на тротоара, където преобладава миризмата на прясна риба. Но стъпвайки върху хрупкави листа и до букети от мащерка между красиви кафенета, ще бъдете изведени по друга „група“ от алеи, с палави котки и цветни стени.

В „прегръдката” на стария град се помещават и великолепни сгради: Военноморският музей, Археологическият музей и внушителният Гранд Арсенал, където ще намерите Центъра за средиземноморска архитектура, граничещ с носталгично покрития Общински площад.

 Старият град Ретимно

По-тих, но очарователен като Ханя, старият град Ретимно има калдъръмени алеи, имения, цветя, прохладни площади, венециански фонтан Римонди, с украсени лъвски глави и известната Фортеца, венецианската крепост с очарователен изглед към Егейско море и града. По алеите на стария град ще намерите Музея за история и фолклор, турското училище от 1796 г., впечатляващия Свети Франциск и джамията-консерватория в Ретимно.

Розовият плаж на Елафониси

Елафониси е един от най-красивите и зрелищни плажове не само в Гърция, но и в цяла Европа. По съществое  остров, отделен от континента с малки ивици тюркоазено море. В тези води са накацали като лебеди чадъри и шезлонги, но с кратка разходка ще стигнете до задната част на острова, с девствени плажове и розови черупки. Той е известен с изключително светлия си бял пясък с леки, едва доловими розови нюанси. Плажът представлява плитка лагуна, която свързва остров Крит с близо намиращия се до брега малък остров Елафониси (в превод “Островът на съкровищата”). Плитката до коляното лагуна прелива в невероятни нюанси на лазурно и небесно синьо. В хубаво време човек с лекота може да достигне до близкия скалист едноименен остров по белите пясъчни наноси и плитки до коляното води на лагуната. Островът е обявен за защитена територия.

Плаж Фаласарна

Друг плаж, който предлага невероятно и незабравимо изживяване, разделен на три различни плажа, като най-популярният е Pachia Ammos, който е розов в даден момент от деня, а ветровете често го правят идеален за сърф или гмуркане. Фаласарна привлича любопитни туристи, които искат да се потопят в топлото чисто море и да се запознаят с историята на тези прекрасни места. Невъзможно е да минете покрай панорамата на Фаласарна и да не направите снимка на тази великолепна гледка, на която можете да се възхитите завинаги. Живописната долина е украсена с ярко синьо море и широки маслинови горички.

Сфакия

Хора Сфакион или Сфакия е град на южния бряг на Крит, Гърция.  Група села, които са почти отделна „голяма държава“,  известни със своите светилища, но и с това, че пресъздават отблизо традицията и автентичността. От живописното пристанище Хора Сфакион до Агия Румели, където завършва дефилето Самария, и от средновековния Франгокастело с легендарния му Дрозулит до каменните къщи на платото Аскифос, известната „планинска пустиня“ с красивите си плажове, може би е най-непокорната част на южната част на Крит. От Хора Сфакион фериботите също отиват до близкия крайбрежен град Лутро и острова Гавдос.

Дефилето Самария

 Дефилето Самария се намира в западната част на остров Крит. То е най-​дългото в Европа с дължина от 18 км. Преминаването през дефилето отнема 6 до 8 часа и, въпреки че пътеката се спуска, посетителите трябва да имат здрави и удобни обувки и физическа сила. Слизането до този дълъг кей започва от Ксилоскало в Омалос и е на 42 км от Ханя. Разходка, която може да не е най-спокойната в живота ви, но със сигурност ще бъде една от най-вълнуващите. В средата на дефилето се намира безлюдното село Самария. Тук е открита византийска църква от XIV в., посветена на Св. Мария от Египет. Тя дава и името на дефилето, тъй като Самария идва от гръцката фраза Осия Мария (Светата Мария). Църквата има някои интересни стенописи и може да бъде достигната в южната част на селото по пътека, започваща от хеликоптерната площадка. Една от най-хубавите части на маршрута е Сидеропортес (железните врати), където двете страни на дефилето се приближават на разстояние 3 м една от друга при височина 600 м. Не забравяйте, че не трябва да се отклонявате от демаркационната пътека, докато стигнете до Агия Румели, откъдето лодки се задължават да ви закарат до Хора Сфакион.

Остров Грамвуса и залив Балос

Близо до лагуната Балос, в най-северозападната част на Крит се намира и остров Грамвуса. Покрай него се намират два красиви залива с тюркоазени води и потънал кораб между тях. Островът не е населен, но има важно място в забележителностите на о-в Крит, заради историята, за която намопня все още крепостта, построена през 1580 г. от венецианците. Тя се намира на 137 м. височина и до нея се стига за около 10-15 мин. ходене пеша. От пристанището Кисамос, в Кастели, в западния край на острова, лодките ще ви отведат до пиратския остров Грамвуса. Там можете да се гмуркате в лагуната Балос, мястото на един от най-внушителните морски пейзажи в Гърция. Синьото и зеленото се състезават, появявайки се първо под сянката на водата, докато бялото и червеното правят същото с пясъка на плажа. Пейзажът със сигурност ще бъде фон на вашия работен плот за следващата зима.

Кедрова гора

Ако харесвате екзотичния пейзаж на плажове като Балос и Елафониси, но не харесвате туристите и шезлонгите, за вас е създаден Кедродасос, на един километър западно от Елафониси. Това е плаж, който също има зеленина и е предпочитан от местните жители за релаксиращо гмуркане, нудизъм, всичко под сянката на хвойна, близо до пясъчните дюни, които поразително наподобяват африканска пустиня.

Плажни партита в Агия Марина

Ако отивате в Ханя за забавление и развлечение тогава плажът на баровете е Агия Марина, само на десет минути от града. Музиката е страхотна на плажа в Лутраки, където барът е кацнал на тревист хълм и където можете да се гмуркате впечатляващо от някои издълбани стълби или, през нощта, да пиете коктейли и да слушате какво е приготвил диджеят за вас.

Хълмът на пророк Илия

Напускайки древния град Ханя и минавайки през аристократа Халепа, ще се изкачите на хълма Профитис Илиас, не само, за да видите гробниците на Софокъл и Елефтериос Венизелос, но и да хапнете в известната Кукувагия, кафенето, от което се разкрива зашеметяваща гледка към Ханя, и особено заради „сочния“ сладък специалитет, който ще изненада всички любители на шоколадовите пайове.

Акротири

Източно от Ханя, светилището Акротири впечатлява посетителите със своята обиколка „Агиофараго“, със своите пещери и манастири. Освен това ще можете да се гмуркате в пристанището на Сейтан, почти недостъпна зона с опасни води, където обаче се образува деликатният поток „Стефанос“, с удивителни тюркоазени води, парче красота, непознато и известно само на малцина.

Превели

В южната част на префектура Ретимно ще видите голяма палмова гора, която увива брега, след това внушителното дефиле Курталиотико в Мега Потамос, където се образува друго синьо езеро, преди да се влее в морето и, разбира се, известния манастир Превели, основан през 17 век, и е бил убежище за бойците от битката при Крит и предлага панорамна гледка, откъдето виждате … безкрайно синьо.

Аногия и псилорит

Псилорита, освен геопарк, защитен от редки диви животни, е и мястото с най-традиционните селища на острова. Село Кефалохори все още се смята за епицентър на съвременната критска култура, благодарение на своята музикална традиция, запазването на старите практики, като тъкане на тъкачни станове и оцеляването на древния диалект. Там местните се оказват истински „момичета“ на чуждестранния Зевс и предлагат своето неподправено гостоприемство, държейки високо знамето на грижата от тихите кафенета до фестивалите с критска музика.

Критска кухня

Пилаф с охлюви, пайове и калцуния, пържени картофи или печено, местно агнешко и козе месо, риба от Критско море, всички придружени от силно критско раки, червено вино или бира от местно производство. Всичко това е навсякъде и е добре да си поръчате критска салата. Ще има изненади!

 

 

 

Tagged , ,