Халкидики

Халкидическият полуостров или Халкидонски полуостров, Халкидики или Халкидика е полуостров в Егейска Македония, Северна Гърция. Той е вдаден в Егейско море и е разположен между Солунския и Орфанския залив.

В Халкидики ще намерите прекрасна природна красота, топло гостоприемство и различни видове забавления.

Едва ли има българин, който да не е чувал за гръцкия полуостров Халкидики.

Той е част от Северна Гърция, разположен в областта Егейска Македония.

Разделен е на три ръкава – Касандра, Ситония и Атон.

47 от плажовете на полуострова носят титлата Син флаг, а пясъчната ивица е дълга около 500 км.

Касандра е най-западната част на Халкидики. Намира се най-близо до Солун и е най-населена. Любимо място на туристи от цял свят.

Ситония е средният ръкав на полуострова. По нейните брегове се редят тихи рибарски селища, многобройни къмпинги, спокойни пристанища и почти безлюдни плажове.

Третият ръкав на Халкидики е по-малко познат на туристите като дестинация, но пък е едно от най-известните места в Гърция. Тук се намират 20 православни манастира, наречени Света гора – едно от най-свещените места за православните християни.

Какво да видим там:

С международна известност е и прочутата Петралонска пещера, която  заслужава да бъде посетена заради интересните палеонтологични находки. На много места в областта съществуват редица археологични дестинации със значими находки и експозиции. Между тях изпъкват древния Акантос, Менди, Олинтос, древните Стагира и Торони.

Халкидики

Плажовете на Халкидики приковават погледа със синьозелените си води, с финия си пясък, с богатата растителност и чистите си морски води, като много от тях всяка година биват удостоени със Син флаг.

Регионът задоволява и най-взискателния посетител със селища в битов стил, но и космополитни курортни центрове с безспирен нощен живот. Престоят навсякъде е удобен и приятен. Неизброими са възможностите за любителите на водните спортове, но и за онези които обичат планинския туризъм, ходенето пеша и колоезденето.

Здраве: Основната болница в префектура Халкидики се намира в Полигирос (тел. +30371024021-7). Медицински центрове има в Агиос Николаос, Иерисос, Касандра, Неа Мудиана и Палеохори.