Атина

Атина

Атина (на гръцки: Αθήνα) е столица на Гърция и седалище на областта Атика. Кръстена е на  гръцката богиня Атина, която е била пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Намира се в Централна Гърция и е икономически, политически и управленчески център на страната. Днес населението на Атина е около 3 130 841 души (2001). Градът е важен политически, културен, икономически и транспортен център на Гърция.

Атина е дом на над 148 театъра, повече от всеки друг град в света, включително древния Herodes Atticus Theater, в който се провежда Атинският Фестивал от май до октомври всяка година.

В Атина се провеждат многобройни музикални и театрални фестивали. Планетариумът в Атина е един от най-добре оборудваните цифрови планетариуми в света. Руините около и на Акропола привличат над 10 милиона посетители на година.

Едни от най-известните музеи са:

Акрополът

Резултат с изображение за ακροπολη

Коронно постижение от златната епоха на гръцката цивилизация, удивително изтънченият дорийски храм, известен като Партенонът, е най-голямото подобно здание, построено в Гърция, и увенчава най- високата точка на градския хоризонт (акрополис означава „горен град“) от V в. пр.н.е.

Посветен на богинята покровителка на града, Атина Партенос (Девицата Атина), той първоначално е бил толкова ярко боядисан (като всички други сгради върху Акропола), че един разтревожен Плутарх се оплаква: „Ние сме позлатили и разкрасили нашия град като развратница“.

Днес той блещука златисто бял на слънчева светлина, доказателство за последващите му прераждания като византийска църква, франкска катедрала и отоманска джамия, изгубени в историята. Да оставим музея за накрая и да видим, сред другите превъзходни статуи, четири от оригиналните Кариатиди, или девици, преди служещи за колони, и мраморните фризове, които лорд Елгин не успял да отнесе в Англия.

Главното артистично събитие на Гърция, летният Атински фестивал, представя антични драми, опери, музика и балет, изпълнявани от местни и международно признати артисти. Театърът от ІІ в. „Херод Атикус“ на южния склон на Акропола има легендарна акустика.

Изпълнена с романтичност, история и митология, Атина е приветлив град, оживен от кафенета на открито, пешеходни улици, изтъкан от старинни градски местенца и полагащия му се дял градски ексцентризъм. Ако опознаете истинската, вътрешна природа на Атина, ще се наслаждавате на един от най-привлекателните и чудни Европейски градове. На пръв поглед градът прилича на джунгла от бетон и все още страда от пристъпи на ужасен смог, но не може да се отрече, че истинският му чар е скрит зад шумната и хаотична обвивка. Историческият център, главните забележителности и местата за хранене и забавление, събрани на едно място, превръщат Атина в чудесно място за разходка.

Хълмът Ликавитос

Резултат с изображение за λυκαβηττό

Най-честата асоциация, която хората правят за Атина е Акропола. Той е наистина забележително място. А и предлага внушителна гледка към града. Но столицата може да се похвали и с още едно великолепно място, от където ще се насладите на прелестен изглед. Това е хълмът Ликавитос.

За него има най-различни легенди. Най-прочутата сред тях е, че бил образуван от скала, която богинята Атина взела от друга планина. С тази скала тя смятала да увеличи височината на своя храм на Акропола. Докато я пренасяла, обаче, гарван ѝ съобщил лоша новина и тя я изпуснала.

Скептични сме към идеята, че това е истината за появата на хълма, но неговото съществуване е факт. И със своите 227 метра височина, той е едно от най-любопитните кътчета в Атина. Смятан е и за едно от най-романтичните местенца, поради което го наричат и Хълма на влюбените. Това е мястото, от където много двойки решават да се любуват на залеза на слънцето, на луната и звездите.

Панорамата от тук е просто изумителна. Ще имате изглед към Акропола и Храма на Зевс,  към пристанището на Пирея. Атиняните предвидливо са снабдили мястото и с телескоп, с помощта на който ще можете да се любувате дори и на гледката на остров Егина! Подробната гледка на улиците и светлините на целия град, блестящи под нощното небе, са не по-малко интригуваща картина, на която ще се радвате да се насладите!

Няколко са възможните начини, по които можете да стигнете до Ликавитос. Първият е да го направите пеша, но трябва да сте пълни с енергия и ентусиазъм, защото Ви очаква сериозен преход. За щастие по трасето има места, където да се снабдите с напитки и вкусни неща за хапване.

Определено по-бърз и съвсем не толкова изморителен вариант е да се насочите към фуникуляра, изкачването с който ще Ви отнеме десет минути.

Резултат с изображение за λυκαβηττό

Двойките обожават хълма, заради приказната гледка и романтичната обстановка. И гледката е наистина вдъхновяваща. Ако по една или друга причина се окажете в Атина, имайте предвид това място. То е достъпно за всеки желаещ и наистина всеки ще изпита възхищение пред тази невероятна гледка! И през деня, и през нощта, хълмът Ликавитос е място, което ще Ви очарова!

Tagged , ,