Крит

Остров Крит е най-големият гръцки остров, в който се преплитат реалност и митология, традиции и съвремие.

Крит е една от тринадесетте административни области на Република Гърция. Той е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и петият по големина в Средиземно море, разположен в най-южния край на Гърция. Населението му е над 600 000 души.

Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море, в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център.

9 емблематични места на остров Крит са:

Каньонът Самария

За почитателите на пешеходния туризъм, Националният парк Самария на остров Крит е задължителна спирка. Със своите 16 километра дължина, проломът е сред най-дългите в Европа (според някои източници е най-дългият, а според други – втори по дължина) и предлага невероятни природни гледки и вълнуващо преживяване. Проломът е достъпен в топлите месеци – между май и октомври, а преходът е със средна продължителност 6-7 часа.

Самария, Крит

Ретимно

Ретимно се намира в западната част на остров Крит, между градовете Ханя и Ираклион и е сред най-добре запазените средновековни градове в Гърция. Градът е запазил елементи от цялата своя история (от античността до днес): Венецианската крепост, православните и католически църкви, великолепните венециански резиденции, арките и калдъръмените улички, в съчетание с чертите на съвременния град.

Ретимно, остров Крит

Пещерите Мелидони и Идеон Андрон

В близост до Ретимно се намират пещерите Мелидони (25 км) и Идеон Андрон (74 км). Пещерата и селището Мелидони носят името на един от главните революционери на бунта срещу османците, започнал в този район. Пещерата Мелидони (Геронтоспилиос) има важно историческо значение, благодарение на археологическите находки, намерени тук и изложени в Археологическия музей в Ретимно. Освен това пещерата изиграва трагична роля в историята на Критската революция през 1824 година. Тук 250 невъоръжени местни жители, включително жени и деца, намират смъртта си, след като входът на пещерата е блокиран, а вътрешността подпалена от османците. Днес голям саркофаг пази мощите на мъчениците.

Пещерата Идеон Андрон или пещерата на Зевс се намира в платото Нида на 1499 м. надморска височина. Идеон Андрон е една от четири свещени пещери на остров Крит и според легендата тук Рея родила Зевс за да го скрие от баща му Кронос (според друга версия това се случило в пещерата Диктеон Андрон). Смята се, че пещерата е използвана за поклонение на Зевс до V век.

Мелидони, остров Крит

Археологическият музей в Ираклион

Археологическия музей в Ираклион се нарежда сред най-значимите и големи музеи в Гърция, както и сред най-важните музеи на Европа. В него се помещават артефакти от всички периоди на Критската история и праистория, обхващащи период от 5500 години – от неолита до римската епоха. Безспорно, най-атрактивната част на музея е Минойската колекция, съдържаща уникални примери на Минойското изкуство, много от тях истински шедьоври. С право музеят в Ираклион е считан за музей на Минойската култура.

Археологически музей Ираклион, остров Крит

Езерото Курнас

Езерото, познато като Корисия през древността се намира между Ретимно и Хания само на няколко километра от морския бряг. Курнас е единственото сладководно езеро на остров Крит и привлича хиляди посетители всяка година. През лятото можете да плажувате на белият пясъчен бряг, да покарате водно колело и да се любувате на прекрасната природа.

Езерото Курнас, остров Крит

Пристанището на Ханя

Венецианското пристанище на Ханя е построено през XIV век за търговски цели и защита срещу пиратски набези. Днес то е отправна точка за град Ханя и е едно от емблематичните места за снимки на остров Крит. Множеството ресторанти, таверни, барове, сладкарници и магазинчета, както и историческите паметници от различни периоди, разположени по крайбрежието, създават прекрасна атмосфера за разходка и срещи.

Пристанището на Ханя, остров Крит

 

Пеза – долината на виното

Двадесет процента от вино производството на Гърция идва от Крит, а 70% от това на Крит – от района на Пеза в префектура Ираклион. Култивирането на грозде е познато на Крит още от Минойската ера. Лозята на Крит произвеждат бели, розе и червени вина, както и стафиди от сорта “Soultanina” и трапезно грозде “Rozaki”.
Пеза, остров Крит

Палмовата гора Вай

Палмовата гора на Вай е сред популярните забележителности на Крит и едно от най-специалните места на Средиземноморието – това е най-голямата естествена палмова гора в Европа и има еквивалент само в южните средиземноморски държави на Африка. Доказано е, че палмите на Вай са ендемичен вид за остров Крит, и са познати като Критски финикови палми. Вай привлича множество посетители не само заради природната си забележителност, но и с чудесния пясъчен плаж в непосредствена близост до самата гора. Понастоящем районът е защитена местност и предлага уникална възможност за плажуване в сянката на палмови дървета.

Палмовата гора Вай, остров Крит

Дворците Кносос, Фестос и Малиа

Последни, но не на последно място, разбира се, са емблематичните за Крит Минойски дворци. Кносос е считан за център на Минойската цивилизация. Древният град с двореца е най-големият и емблематичен археологически обект на Крит и е бил седалище на цар Минос. Освен резиденция на царското семейство, Кносос е бил административен и религиозен център на региона и е свързан с легендата за Лабиринта на Минотавъра, както и историята на Дедал и Икар.

Фестос се нарежда на второ място по големина. Заради своята великолепна архитектурна композиция, функционалност и безупречна конструкция, дворецът Фестос е считан за типичен пример сред Минойските дворци. Първият дворец във Фестос датира от 1900 – 1700 г. пр. Хр., след което бива разрушен и построен отново два пъти.

Малиа е разположен в живописна долина между планината Дикти на юг и крайбрежието на север. Първата постройка датира от 1900 година пр. Хр. и се смята, че дворецът е бил седалище на Сарпедон – брат на цар Минос.

Кносос, остров Крит