Йонийски острови

Йонийските острови са група от гръцки острови в Йонийско море с обща площ 2307 квадратни километра. Състои се от 6 големи и множество малки острови: Корфу, Левкада, Кефалония, Итака, Закинтос, Китира и др.

Йонийските острови не представляват естествено оформен архипелаг. Те са по-скоро определена от хората група острови, отдалечени на значително разстояние един от друг. Разстоянието от най-северната точка на о. Керкира до най-южната на о. Антикитира е повече от 550 км. Това, което ги обединява е, че се намират в Йонийско море и че принадлежат на Гърция. Йонийските острови могат лесно да се разпределят на три групи:

  • Най на север островите Керкира, Пакси (Паксос) и Антипакси представляват върховете на подводна планина, успоредна на епирския бряг и извисяваща се над морето на 960 m. Протокът Керкира, който отделя острова от континента, е широк едва около километър.
  • Срещу входа на Коринтския залив е разположена най-голямата част от Йонийските острови, включваща о. Кефалония – най-голям от цялата група със своите близо 1000 km2площ. Там са още Левкада, Закинтос, Итака, както и по-малките островчета Меганиси, Каламос, Кастос и Атокос. Трите най-големи острова оформят широка дъга срещу входа на залива, издигайки върхове до над 1000 m. Тук е най-високата точка – планината Айнос на о. Кефалония, стигаща до 1628 m. Бреговете на тези острови са силно насечени, образувайки дълбоки заливи, които от древността са използвани за пристанища.
  • Последната група острови са разположени около южните брегове на полуостров Пелопонес. От тях само Китира е голям. На юг от него е малкото островче Антикитира. Тези два острова са върхове на планинската верига, започваща от Алпите през целите западни Балкани и продължаваща на о. Крит. Останалите са на запад – Схиза, Сфактерия, Сапиенца и Проти.

Йонийските острови са населени изключително с гърци. По-големи градове са Корфу (Керкира) (40 000 д. население), Агростоли (12 600 д.), Левкада (10 900 д.). Те образуват отделна префектура в административното деление на Гърция (без Китира).

Йонийско море е част от Средиземно море.  На запад граничи с южната част на Италия, а на изток с Епир –  югозападна Албания и Гърция. Свързва се с Адриатическо море посредством протока „Отранто“, а с Тиренско море посредством „Месинския проток“.

Географското положение, в съчетание с мекия климат, спокойните води и красивите пейзажи, го превръщат в една от най-безопасните зони за плаване в света. През летните месеци то може да бъде много пренаселено, т.к. метеорологичните условия са  значително по- благоприятни от тези в Егейско море.