Метро

Метро Атина е бърз, достъпен и невероятно удобен вид транспорт, експлоатацията на който не зависи от метеорологичните условия, задръстванията или други външни фактори. Имайки проста и интуитивна схема, тя е много търсена както от местните жители, така и от туристите, които идват да се възхитят на основните забележителности на гръцката столица.

Карта на метрото

Атинското метро, ​​простиращо се на 85 км и свързващо най-големите площи на метрополията, включва 65 станции. 4 от тях са над земята, тоест това са спирки на влакове. В същото време всички маршрути се пресичат точно в сърцето на града при гарите Монастираки, Синтагма, Атика и Омония.

Що се отнася до схемата на метрото в Атина, тя се състои от три клона.

Ред 1 – зелен

 • Изходен пункт: морска гара и пристанище Пирея.
 • Крайна точка: чл. Кифисия.
 • Дължина: 25.6 км.
 • Продължителност на маршрута: около час

Линията на метрото, маркирана със зелено на диаграмата, може да се нарече без преувеличение най-старата линия на атинското метро. Малко хора знаят, но до първата половина на 21-ви век тя беше единствената в целия град. Основното предимство на тази линия обаче не е дори историческата й стойност, а сравнително малък брой пътници, което улеснява придвижването из града по време на пиковите часове.

Ред 2 – червен

 • Изходен пункт: Антуполи.
 • Крайна точка: Елинико.
 • Дължина: 18 км.
 • Продължителност на маршрута: 30 минути.

Ако внимателно погледнете схемата, можете да видите, че този маршрут минава успоредно на гръцката железопътна линия на гара Лариса (Централна гара в Атина). Този клон е подходящ за тези туристи, чиито хотели са разположени в южната част на Атина.

Ред 3 – син

 • Изходна точка: Агия Марина.
 • Крайна точка: Летище.
 • Дължина: 41 км.
 • Продължителност на маршрута: 50 минути.
 • Интервал на изпращане: Половин час.

Третата линия на метрото е разделена на 2 части – подземна и наземна. В тази връзка някои влакове отиват само до Dukissis Plakentias (според схемата тунелът свършва там). Освен това на всеки 30 минути няколко летища тръгват към летището, които в края на метрото се качват на сухопътни железопътни коловози и отиват до крайната дестинация. Цената от и до летището ще бъде малко по-скъпа, но това ще ви спести от трансфери и задръствания.

Линията на метрото, обозначена със синьо на диаграмата, е най-добрият вариант за тези, които искат да стигнат до централната част на града възможно най-бързо. След като излезете след половин час на станция Синтагма, ще се озовете на прочутия площад на Конституцията, основните „забележителности“ на който са многобройни групи от гълъби и гръцката охрана „цоляти“. Освен това именно тук гърците организират стачки и пикети, така че ако желаете, можете да станете част от това събитие.

Влаковете тръгват на интервали от 10 минути (в час пик – 3-5 минути). Отброяването до пристигането на следващата композиция обаче, подобно на самата схема, се показва на таблото.

Има 3 вида карти за пътуване в метрото на Атина – стандартни, лични и месечни. Обмислете характеристиките на всеки от тях.

стандарт

име цена Удобства
Самолетен билет 90 мин Редовна – 1,40 €. 

Преференциални (пенсионери, студенти, деца от 6 до 18 години) – 0.6 €.

Предназначен за еднократно пътуване на всякакъв вид местен транспорт и във всички посоки. Важи за 1,5 часа от момента на компостирането. Не се прилага за летищни трансфери.
Ежедневен билет 24-часов 4,50€ Подходящ за всички видове общински транспорт. Осигурява неограничен брой трансфери и пътувания в рамките на 24 часа след компостирането. Не се прилага за летищни трансфери.
5-дневен билет 9€ Подходящ за всички видове общински транспорт. Дава право на многократно пътуване за 5 дни. Не се прилага за летищни трансфери.
3-дневен туристически билет 22€ Туристически билет за многократна употреба за 3 дни. Позволява ви да направите 2 пътувания до “въздушната порта” (в едната и другата посока) по маршрута на 3 линии

Съвет! За деца под 6 години пътуването до метрото в Атина е безплатно

Правила за поведение и глоби

Въпреки факта, че атинското метро работи на доверителна система и турникетите тук са настроени само заради гледката, не си струва да нарушавате правилата. Факт е, че във влаковете често се срещат контролери, а за пътуване без билет се налага значителна глоба – 45-50 €. Такива административни нарушения като невалиден билет, както и неспазване на сроковете и възрастовите ограничения, установени за определена карта, подлежат на наказание.

Обърнете внимание също, че атинското метро има следните правила за поведение:

 • На ескалатора е обичайно да стои от дясната страна;
 • Асансьорите могат да се използват само от бременни жени, пенсионери и хора с увреждания;
 • Забраната за пушене се отнася не само за вагоните, но и за платформите.

Както можете да видите, метрото в Атина е просто и удобно. Не забравяйте да оцените ползите от него при посещение на гръцката столица.