Додеканези

Додеканезите са група гръцки острови в Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция. Наричани са още и Южни Споради.

В състава на Додеканезите влизат островите Родос, Патмос, Астипалея, Лерос, Кос и др. Те имат богата история и много от дори най-малките от тях имат десетки византийски църкви и средновековни крепости. Столица на Додеканезите е Родос.

Наименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В началото на 1900-те години, в отговор на отказаните, предварително обещани от предишните султани привилегии, 12 острова се обединяват и се надигат на общ протест. Бунтът им е увенчан с неуспех, но името им остава – Dodekanisos, което на гръцки означава “12 острова”. В действителност островите в архипелага са повече от 12. В зависимост това кои включвате в бройката, те могат да бъдат 14, 18 или дори 27 (в това число влизат и най-малките, необитаеми острови).

Додеканезите – един живописен културен пачуърк

Остров Родос

Остров Родос

Гръцкият остров Родос е най-големият от островите Додеканези, наричани още Южни Спорадски острови. Той е разположен между континентална Гърция и остров Кипър, на по-малко от 20 км. западно от Турция. Родос е един от най-красивите гръцки острови, известен по цял свят с Родоския колос – едно от седемте чудеса на света. Заедно със Санторини и Миконос той е сред десетте топ дестинации от гръцките острови.

Остров Кос

Остров Кос

Известен като дома на Хипократ, бащата на медицината, Кос е превъзходна лятна дестинация. Ясно сините води на Егейско море, зеленината и планинските пейзажи са превърнали острова в изключително подходящо място за почивка. Кос е особено популярен през лятото, но тъй като има посетители, които предпочитат тишината и спокойствието извън сезона, много от хотелите са отворени през цялата година.

Остров Патмос

Остров Патмос

Патмос е малък гръцки остров, който освен неповторима атмосфера на Егейско море, може да предложи на посетителите си и любопитни факти от историята си. Това е най-северният и най-малкият от островната група на Додеканезите (Dodecaneso), в която влизат още дванайсет гръцки острова. Патмос е разположен между Самос (Samos) и Родос (Rodos), като се намира съвсем близо до югозападната малоазийска граница на Турция.  Островът е включен е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Остров Астипалея

Резултат с изображение за Астипалея

Там където Южните Споради  срещат Додеканезите има една красива тайна с формата на пеперуда,  разположена сред блестящата пяна на Егейско море – малкият остров  Астипалея. Толкова малък, че е успял да запази абсолютната си автентичност, снежната белота на варосаните си къщи и живите традиции, родени в далечното минало. Между многобройните заливи на острова, накъдрени в красиви извивки се разполагат множество плажове – някои достижими с автомобил но други – достъпи само с лодка, по вода.

Остров Лерос

Остров Карпатос

Този малък симпатичен остров не е много популярен сред туристите. Тъй като Лерос е почти недокоснат, той е перфектна дестинация за хора, търсещи спокойна почивка сред автентична гръцка атмосфера. Лерос е един от най-зелените острова от групата на Додеканезите.

Карпатос

Остров Карпатос

Карпатос е вторият по големина остров на Додеканезите (след Родос). Със своите обширни плажове с бял пясък, тюркоазени води и високи скалисти планини, той несъмнено впечатлява  с неповторимата си естествена красота. Повечето пътища са павирани и обиколката на острова може да се окаже истинско предизвикателство. В Карпатос можете да откриете някои от най-добрите уиндсърф школи, малки и отдалечени планински селца (като Олимбос) и градове със средновековна архитектура.

Нисирос

Остров Нисирос

Според легендата титанът Поливотис разгневил бог Посейдон. Той отчупил една скала от остров Кос и я хвърлил върху противника си. Именно този скален къс е наречен Нисирос. Стенанията на титана все още се чуват под повърхността на вулканичния остров. Последно вулканът Нисирос е бил активен през 1933 г.