Пелопонес

Пелопонес е полуостров в Гърция, оформящ най-южния край на Балканския полуостров. Има площ от 21 549 квадратни километра. С основната част на Гърция е свързан чрез Коринтския провлак

Пелопонес е голям полуостров, заемащ значителна част от Гърция, а най-южната му точка е също и най-южната точка на континентална Европа. На североизток полуостровът е свързан с Гърция чрез коринтския провлак, но след окончателното прокопаване на Коринтския канал през 1893 г., може да се счита за остров, тъй като сега Пелопонес е достъпен само по мостове.

Резултат с изображение за пелопонес

Коринтският канал е имал за цел да улесни и съкрати пътя на плавателните съдове, но поради тесните му размери съвременните кораби и фериботи не могат да преминат. Затова не е особено използваем, но пък привлича туристи. Северозападната част на Пелопонес също е свързана със сушата чрез моста Рио-Антирио (завършен през 2004 г.) и това ви позволява да си изберете достъпа до полуострова в зависимост от локацията.

Пелопонес е регионът на Гърция, събрал най-много история на едно място – много от легендарните градове и герои от гръцката митология са свързани с места на този полуостров.

Има много замъци и крепости, свидетестващи за отминали векове и носещи белезите на римското, османското и венецианското владичество, запазени стари градове в които можете да отидете на разходка в миналото, както и останки от древни светилища и полиси.

Резултат с изображение за пелопонес

Сред най-популярните и световно известни забележителности на региона попадат Микена, Епидавъра, Древна Олимпия и Древен Коринт, Монемвасия и др. Крепостите на Нафплио, Пилос, Мистра и Метони са добре запазени в оригиналния им вид, а Мани, малкият полуостров на юг, изглежда почти нереален с каменните си къщи и кули.

В географски план Пелопонес е много разнообразен и може да се похвали с високи планини, реки, езера, плодородни долини и дълги пясъчни плажове.

Източният бряг на полуострова е по-разчленен и плажовете обикновено са каменисти (има и изключения, разбира се). Дългите пясъчни плажове с пясъчни дюни са на запад, където се намира и Елеа – най-дългият плаж в Гърция с непрекъсната ивица от над 35 км. Архитектурата също варира в зависимост от региона, прескачайки от традиционен гръцки стил до венециански и средновековен.

Административно полуостровът е разделен на 7 региона – Арголида, Аркадия, Ахея, Коринтия, Елис (Илия), Лакония и Месиния. Остров Елафонисос също принадлежи към Пелопонес, поради факта че е много близо до сушата.