Опитайте гръцката гозба, пастицио

Това е странна храна с експлозивен вкус, много аромати и преди всичко страхотно вкусна.

Комбинацията от тестени изделия, месо и сметана удовлетворява и най-взискателните гастрономи. Ястието се консумира топло, но има и любители, които го предпочитат студено. 

Класическо традиционно гръцко ястие, което се приготвя само в Гърция. Не се среща в нито една друга интернационална кухня. Ще го намерите в почти всички ресторанти в Гърция, евтини и скъпи, тъй като е много популярно и насочено към тези, които обичат спагетите и месото.

Резултат с изображение за παστιτσιο

Повечето туристи в Гърция не разбират какво е.

Представлява паста с агнешко или говеждо месо. Това е ястие, приготвено в тава на фурна и съдържа три отделни слоя. Едната с макаронени изделия, едната с кайма и другата с крем за заливка /бешамел/. Гарнира се с домати, канела, индийски орехче и бахар. 

Заливката е запържено с масло, лук, сол, индийско орехче, лаврово масло, домати и може би малко захар. Вторият слой се състои от дебели макарони приготвени с масло. Третият слой,  е крем, наречен “бешамел”. Приготвя се с масло, мляко, брашно, сол, черен пипер и индийско орехче. Тавата за печене влиза във фурната за един час.

Пастициото се сервира на големи парчета, като трите слоя трябва да са ясно видими и трябва да бъдат с еднаква дебелина. Поставете, ако искате настърган кашкавал.

Забележка: По някаква причина пастициото е особено любима храна на малките деца. Може би защото бешамела им напомня сладко.

Tagged , ,