Гърция с рекорд в туризма: 30 милиона туристи, скок със 7,1% на приходите

Тази година се очаква да бъде преминат и прагът от 30 милиона туристи, а от заявките за следващата 2018 година се очаква нов скок.

Гърция очаква нов рекорд в туризма, след като едва миналата година посрещна рекордните 27,8 милиона посетители, съобщава германският бизнес всекидневник “Ханделсблат”.

Според данни на гръцката централна банка броят на чуждестранните посетители за първото полугодие е скочил с 6,6 процента, а приходите – с цели 7,1 процента. Растежът е продължил и през лятото, като в месеците от юни до август пътниците, пристигащи по гръцките летища, са се увеличили с 9,7 процента спрямо миналата година.

Перспективите за слабия туристически сезон също са добри. Според данни на организацията на гръцките туроператори авиокомпании и чартърни дружества предлагат за септември с 310 000 или 13 процента повече места от миналогодишните. За октомври капацитетът се е повишил с близо 19 процента.

По-този начин туризмът все повече се очертава като силен двигател, който да изтегли Гърция от кризата, посочва “Ханделсблат”. От началото на рецесията през второто полугодие на 2008 г. страната загуби над една четвърт от икономиката си, отбелязвайки най-дълбоката и продължителна рецесия за европейска страна в мирно време.

Туризмът играе все по-голяма роля за икономиката. Ако в началото на кризата през 2010 г. той носеше 15,6 на сто от брутният вътрешен продукт, то през 2016 г. приносът му вече бе 18,6 процента, според оценки на браншови организации.

На някои места туристическият наплив дори е прекомерен. Остров Санторини от групата на Цикладските острови при население 25 000 души тази година е посрещнал близо 2 милиона туристи и вече се говори как може да бъде ограничен броят на посетителите.

Сред големите фактори за туристическия бум е отливът от съседна Турция на фона на вълната от терористични удари, неуспешния опит за преврат миналата година и последвалите политически сътресения. Въпреки това кризата в турския туризъм засяга и гръцките приходи, най-вече заради последиците за круизния туризъм. След терористичната вълна от 2016 г. големите круизни оператори избягват турските пристанища като Истанбул, Мармарис и Бодрум и като цяло изтеглят кораби от Източното Средиземноморие. От това страдат гръцките острови, които обикновено бяха част от турските маршрути.