Сувлаки е храната, която овкусява живота!

Традиционното Сувлаки (Σουβλάκι) е най-известната гръцка храна, която ще срещнете почти на всеки ъгъл на пътя в Гърция. Семпла, изключително вкусна, лесна, бърза за приготвяне и евтина. Няма грък или турист, който по време на разходка ще устои на изкушението да си похапне от вкусното сувлаки.

Наименованието на ястието идва от средновековната дума σούβλα (сувла), което значи “шиш” на български. Има, разбира се, вариации на тази храна и често малко объркване с нейните имена. Нека да я обясним:

Класическото Сувлаки се приготвя от парченца месо предварително мариновани в лимонов сок и зехтин, овкусени с билки – риган и местен сорт мащерка. След това се редят на дървени шишчета и се пекат върху дървени въглища. Естествено, се овкусяват със сол и пипер. Най-масово се приготвят със свинско месо, но може да се направи и с пилешко или агнешко.

Поднася се върху нарязан свеж бял хляб или се сервира по същия начин в чиния.

Pork Souvlaki with Lemon Rice is one of my favorite Greek recipes and comes out juicy from the grill every time #recipe #pork | foodiecrush.com

В ресторантите се предлага порция, която се различава само по размер и се поднася с пържени картофи, дзатдики, лук и други подправки. Понякога между парчетата месо, които са по-големи се поставят парченца от зелена чушка за повече вкус и аромат. Ако се окажете на гръцки открит панаир, ще видите десетки барбекюта да продават шишчета /каламаки/ върху парче хляб, и десетки клиенти чакащи търпеливо своя ред. Фантазия, дори за хора, които не са особени фенове на месото като цяло. С тази рецепта гърците печелят и тяхното благоволение.

Things to do in Mykonos, Greece #mykonos #greece #travel

Класическият Гирос е също традиционна гръцка храна. За приготвянето му се нареждат парчета месо на вертикален шиш, който се върти пред източник на топлина, най-често елекрически.

Свързано изображение

Месото се маринова с риган, зехтин, сол, чесън, дафинов лист. Всеки път, когато се изпича външният слой месо, готвачът го изрязва със специален нож, за да може да се изпече следващия слой месо отдолу. С майсторски ход той обвива цялата тази огромна тъкан и добавя пипер и канела. Тази храна е много вкусен и евтин вариант, тъй като се продава около 2 евро и човек може да задоволи апетита си само с едно гиро.

Резултат с изображение за σουβλατζιδικο

Объркването идва от факта, че Сувлаки и Гирос се продават в заведения, наречени “сувлазидика”. Също така, има много клиенти, които вместо Гирос, предпочитат Сувлаки /месо от шиш/, а всички останали подправки и салати са едни и същи. Именно този факт подвежда клиентите, които наричат “сувлаки” всичко, което се сервира увито в пита.

Когато посещавате Гърция, не пропускайте да опитате Гирос и Сувлаки!

 

Tagged , ,