Господарката на салатите в Гърция удари рекорд по консумация!

През 2016 г. половин милиард “гръцки салати” (Greek salad) са консумирани в Гърция, изчисли Атински шеф, като изброяването се основава на прости и реалистични изчисления.

Този невероятен брой, който не е никак далеч от реалността, показва предпочитанието на гърците към Господарката на лятната храна, известната “гръцка салата”. Познават я по целия свят и е първата поръчка на всеки турист, който влиза в страната и сяда на трапеза.

Гръцкият готвач е изчислил, че 2,5 милиона гръцки домакинства са поставили поне една салата на масата си в продължение на пет месеца в годината, което прави 375 милиона салати. В същото време 30 милиона туристи, които посетиха страната и прекараха средно шест дни са опитали гръцка салата или 180 милиона. Общата сума достига 555 милиона, но поради изключения готвача направи отстъпка и остави цифрата … половин милиард.

Истината е, че в Гърция от април до октомври се консумира маниакално “гръцка салата”.

Това е най-доброто лятно ястие. Ще го намерите навсякъде. На скъпи и евтини места, в ресторанти, таверни, барове, хотели, плажове, планини, летища и разбира се във всички къщи. Където виждате туристи, седнали да се хранят, винаги ще има чудесната, хладна и вкусна “гръцка салата” в средата на масата им.

Гръцката салата е запазена марка на гръцкото лято и популярната средиземноморска диета.

Продукти за приготвяне:

Съставките са продукт на гръцката Природа. Основните й съставки са домат, краставица, лук, фета, маслини, черен пипер, зехтин и риган. В зависимост от района се добавят и други съставки, като островни каперси или малки орехи в Крит. Често ще откриете малко магданоз за ​ арома. Зехтинът и риганът са достатъчни, но има и области, където се добавя оцет. Краставицата се почиства. На някои места, вместо известната гръцка фета (бяло сирене от овче и козе мляко) се сервира със сирене местно производство.

Classic Greek Salad - made the REAL Greek way | http://thewanderlustkitchen.com/classic-greek-salad-horiatiki/

Никога не се сервира в отделни чинии, а винаги се поднася в големи дълбоки купи, често пъти стъклени, за да се виждат съставките й, и се поставя в средата на масата.

Тъй като салатата е приготвена от естествени съставки, тя е много здравословна и освежаваща храна. Гърците рядко я консумират като основно ястие, но туристите често го правят с нещо допълващо като дзадзики или пържени картофи.

Цената на “гръцката салата” варира в зависимост от мястото и ниво на ресторанта. В ценовите списъци обикновено се намерите от 4 до 6 евро. В по-малки градове и курорти може да се намира на 3 евро, но има и скъпи ресторанти в Атина и Солун, където цената е 10 евро или повече.

Съвет: От проучването на ценовата листа на ресторант, не се съблазнявайте от ниската цена на “гръцката салата”, за да влезете. Разгледайте цените и на другите ястия тъй като ресторантьорите знаят, че очите на туриста веднага се забиват в нейната цена и я държат по-ниска, но пък за сметка на това надуват цените на другите ястия и джоба ви олеква./GW

 

 

Tagged , , ,