Ще ви разходим из съкровищата, скрити дълбоко в необятния Крит

Крит – най-големият гръцки остров, предлагащ изобилие от горещи плажове, изящни планински вериги, редица исторически забележителности и най-дългото дефиле в цяла Европа!

За да ви потопим в невероятната атмосфера, заобикаляща петия най-голям средиземноморски остров, ще ви разходим из съкровищата, скрити дълбоко в необятния Крит.

GREECE CHANNEL | Old harbor, #Chania, #Crete, #Greece http://www.greece-channel.com/

Великолепният минойски дворец Кносос

Ако искате да се насладите на една от най-посещаваните забележителности на остров Крит, то тогава непременно се отбийте в древния Кносос. Мястото се намира съвсем близо до петия най-голям град в Гърция – Ираклион.

Las ruinas del palacio de Knossos en Creta

Сегашните останки, които можете да видите са само част от величието на някогашния изящен дворец! Смята се, че там се откроявали цели 1300 стаи и над 12 000 жители живеели на територията от 75 хектара. На мястото на днешен Кносос били издигани и в последствие разрушавани няколко различни палати още от 2000 пр. Хр.

Желаещите да видят двореца и прекрасният град, който го заобикаля, могат да отделят за посещението на Кносос поне два часа. Така ще успеете да разгледате тронната зала, покоите на царя, театралната арена и редицата реставрирани стенописи, красящи постройките. Ще останете очаровани от прекрасните дворове и спиращи дъха гледки, откриващи се от двореца.

Диктейската пещера

Любителите на гръцката митология ще останат пленени от следващото съкровище на остров Крит, което сме ви подготвили! Мястото е Диктейската пещера, а древните поверия, които се крият в нея ще ви изумят! Легендата разказва, че именно тук е роден всемогъщия бог Зевс.

Връщайки се крачка назад в популярната история откриваме бащата на Зевс – Кронос, който от страх да не отнемат престола му, поглъщал децата си след раждането им. Съдбата на бога на гръмотевиците обаче е по-различна – за да спаси рожбата си, богинята Рея се скрива в пещерата и вместо новороденото, дава на Кронос да изяде камък.

Огромното пространство, с което Диктейската пещера ще ви посрещне, разкрива многообразие от сталактити и сталакмити, които можете да разгледате! 70-метровото основно помещение ви проправя път към няколко по-малки, но също толкова очарователни пещери.

Самарийското дефиле

Привържениците на вълнуващите преживявания могат с лекота да разнообразят почивката си на остров Крит, разхождайки се из невероятното Самарийско дефиле! Над половин милион души годишно пристигат на острова, за да се насладят на най-дългото дефиле на Стария континент!

Колкото и прекрасен да е преходът на това критско съкровище, имайте предвид, че той никак не е лек. Със 17-километровия маршрут може да се справи всеки правилно екипиран турист средно за около 6 часа.

The Samaria Gorge is a national park on the island of Crete

Обиколката ви може да започне южно от малкото селце Омалос. За да разгледате параклиса „Свети Никола“ е необходимо да преминете по така наречената „дървена стълба“. Всъщност става въпрос за стръмна, криволичеща пътека, оградена с дървени перила, които могат да ви предпазят по време на спускането. Не пропускайте да разгледате изоставеното от 1962 година село Самария и железните порти – „Сидиропортес“.

Дворец Фестос

Наред с Кносос, по време на посещението ви на остров Крит, можете да обиколите също и прелестния дворец Фестос. Величествената природа, заобикаляща древната постройка, ще ви изуми с образа на високия връх Псилоритис и несравнимата Месарска равнина!

Днес в южната част на Крит има запазени още останки от първия дворец във Фестос, датиращ още от 1900 година пр. Хр. След опустошително земетресение, разтърсило района по-късно, сградата е разрушена и на нейно място е построен втори дворец.

С посещението си във Фестос, обърнете внимание на прекрасния централен вътрешен двор, царските покои, плувния басейн и парадното стълбище на новия дворец.

Древният град Гурния

Последната ни спирка от тази вълнуваща обиколка из съкровищата на Крит ни отвежда в древна Гурния. Мястото е разположено в близост до Агиос Николаос и приветства своите посетители с останките от някогашния минойски град.

През 1904 година по време на първите разкопки на територията, биват открити доказателства за присъствието на селище, датиращо още от 1550-1450 година пр. Хр. Днес ясно могат да бъдат видени малките криволичещи улички, многобройните къщи и средноголемият дворец в Гурния.

Ако обаче и малкото каменисти останки от онова време не могат да ви помогнат да си представите миналото на този град, добре е да знаете, че мястото е било изключително оживено търговско средище! В Гурния били добре развити занаяти като грънчарство, килимарство и тъкачество, а отрасли като металолеене и риболов, заставали в основата на местния поминък.

 

 

 

Tagged , , ,