Вижте Димицана, Пелопонеския Атон…

Димицана е село в Регион Аркадия. В близост са разположени селищата Затуна, Влонгос, Стемница, Каркула, Лагадия, Калонери, Елинико, Валтесинико, Витина, Нимфазия и Адрицена.

Димицана е от най-красивите и най-добре запазените села в област Аркадия. С уникалната си архитектура и впечатляващи манастири Димицана отдавна е една от най-популярните дестинации за различни видове целогодишен туризъм. Разходката по калдъръмените улички с величествени имения, посещение на историческата библиотека с редки издания ви пренасят в едно различно измерение.

Долината на река Лусиос е неописуемо красива. Растителността покрива стръмните склонове, а водите на самата река минават през живописни прагове, преди да се влее в Алфиос близо до Каритена. Реката е митична, тъй като в нея се е къпал Зевс. Днес малобройни монаси поддържат живи религиозните паметници на Лусиос, които са между най-значимите в гръцката история.

Дефилето Лиосион

От най-важните и красиви природни забележителности на Пелопонес, който предлага рафтинг и каяк, а карането на кола разкрива невероятни пейзажи

Музей на водната промишленост

Музеят е дело на фондация “Пиреос Груп”. Намира се извън селото и подчертава значението на водата като основен източник на енергия за производството на различни продукти.

Манастирът Емиалон

Следвайки пътя, който свързва Димицана със Стемница, след интересния Музей на водната промишленост откриваме Манастира Панагия Емиалон. Посторен е на една перпендикулярна скала, сред кипарисите. Кулата на манастира под формата на буквата „Т” е била отбранителна кула с бойници, а сега е страноприемница.

Манастирът Емиалон е малък, основан е в края на 16-ти – началото на 17-ти век от брата и сестрата йеромонах Григориос и монахинята Евпраксия Кондояни. Заради пещерите и развалините на един по-стар храм по-нагоре се смята, че тук са живели аскети и преди основаване на манастира. Името вероятно идва от Емиалос, което звучи почти като „омалос”, а се знае, че манастирът е бил известен и като Омалон или Омиалон. Играл е решаваща роля при запазването на гръцкия език и традиция по времето на турското владичество. Тук са загинали и шест от бойците на Колокотронис, когато турците им устроили засада, а самият Теодорос Колокотронис се спасява. Когато през 1834 много манастири са разрушени, тук се настаняват 18 монаси.

През 19-ти век запада и губи цялата си собственост с изключение на едно известно лозе. Сега е метох на Манастира Продромос и приема посетители, Впечатляващи са стенописите от 17-ти век, произведение на прочутите зографи Димитриос и Георгиос Мосхос.

Манастирът Продромос

Свързано изображение

Пътят за Стемница след манастира Емиалон се спуска към село Елинико и прочутия манастир „Свети Йоанис Продромос” (Йоан Предтеча). Трябва да оставите колата и да повървите сред гъстата растителност и манастирът се показва пред вас, буквално висейки на една скала на 200 м. над река Лусиос. Четириетажната сграда прилича на  гнездо. Не е известно кога точно е основан. Може да е било през 1545, но в един документ, описващ имотите на манастира от 1828 се казва, че е основан преди 700 години. Факт е, че през 1834 се разпада и свещените книги, съдовете и мощите на Свети Атанасий, архиепископ на Христианопол са изчезнали.  Монасите са успели да спасят документи от 1616 до 1831. В католикона на днешния манастир са се събирали за изповед и за служби в недел и през празниците всички монаси и аскети, които са живеели в пещерите, на недостъпните скали на Лусиос. По-късно е построен главният храм, а още по-късно – килиите.

Манастирът допринася за запазването на  православието, а килийното му училище – за запазването на гръцкия език. Функционирал е и като болница по време на войните. През 1779 се спасява от обсадата на албанците, а в него намират убежище много жени и деца. По време на Гръцката революция игуменът през нощта е оказвал помощ на въстаниците. От 1976 до 1982 тук е имало училище за свещеници. Изкачвайки стръмните стъпала се стига до килиите. Отсреща се вижда манастирът Философ. Стенописите са от Критската школа, направени са през 16-ти век.

Манастирът Философ

Дървено мостче свързва двата манастира – Продромос и Философ. На 11 км. от Димицана се намира най-прочутият манастир на областта и един от най-старите в Гърция, известен и като „Господарят на ждрелото”. Състои се от два комплекса от сгради. Старият е от 963-967, а новият – от 1691. Носи името на главния секретар на император Никифор Фока – Йоанис Ламбардопулос, известен още и като Философ. Тъй като дълго време е единственият манастир  в региона, играе важна роля в християнизирането на славяните, които са живеели тук.

Бил е и училище за монаси и патриарси като Григорий VI и Германос. Имало е и килийно училище, което може да се види, ако се следвате пътечката, започваща от манастира. На 800 метра по-надолу се намира пещера с дължина 130 м. и ширина 0,50-8 м. тъмен коридор води до малка църква и до мястото, където монасите са поддържали жив гръцкия език. Килиите се датират от 1т-ти до 17-ти век. Манастирът е бил духовен център и през 1765 подслонява Училището за гръцка книжовност, което по-късно се мести в Димицана. Важна е била и библиотеката му с ръкописи от 12-ти век, които днес са в Националната библиотека.

Близо до манастира се намира оцелялата византийска каменна църквица „Свети Андрей” от 11-ти век. През 1691 е създаден храмът на Новия манастир като метох на стария. Заради малкото монаси и Философ последвал съдбата на други 400 манастири, които се разпадат през 1834. През 1990 започва възстановяването му. Сега за него се грижи йеромонах Теофилос, който посреща хиляди посетители, особено на големите празници като деня на Света Анна (9 декември), на Свети Николай (20 май) и на Отдание на Успение Богородично (23 август).

Резултат с изображение за Μονή Καλάμι
Като минете през село Ацихолос ще видите живописния манастир Каламиу

Това всъщност са стар и нов манастир, посветени на Успение Богородично. Намират се на десния бряг на Лусиос и приличат на двата манастира Философ. Старият е основан вероятно през 1705. Заобиколен е от стени с бойници и прилича на крепост. По време на Гръцката революция е изгорен от Ибрахим през 1826. Сега е възстановен и празнува на 15 август.

Как да стигнете до там

По магистралата Коринт-Триполи. На първия километър  табелите сочат Витина-Димицана (на 215 км. от Атина). Манастирът Емиалон е на 4 км. от Димицана, Продромос- на 12 км., а разстоянието между Продромос и Философ е 11 км. Манастирът Каламиу е на 4 км. от  село Ацихолос.

Резултат с изображение за δημητσανα φαγητο

Непременно опитайте местните специалитети като наденички с праз, пълнено диво прасе, местни меса на скара, местните сирена и вина. Не пропускайте и прочутите сиропирани сладкиши на Димицана.

Tagged , , , ,