Неземно красиви розови плажове по света, два в Гърция

Представете си един плаж… красив плаж, по протежението на тюркоазените води на обширния океан…или море. Зашеметяващо парче земя.

По света има много златен и бял пясък. Но можете ли да си представите един плаж, изпълнен с розов пясък? Е, сега можете, защото тези розови плажове съществуват наистина в природата!

Те са екзотични и живописни и са сред най-красивите и романтични плажове в света. Малки червени организми се превръщат на ситни парченца от мъртви коралови рифове. Те не падат на дъното на океана, а се измиват на брега. Понякога, природните съставки на калциев карбонат от корали или от черупките на морските безгръбначни, като раците отшелници, се смесват с пясъците. Някои плажове са с по-силен розов оттенък, а други имат само петна от розово. И това са розовите плажове, pink beaches.

Резултат с изображение за розови плажове

Гърция, която е съвсем близо до нас може да ни предложи едно такова невероятно розово изживяване! Къде? На южният остров Крит, от чиято най-южна точка се вижда Александрия, Египет.

Това, което тези розови плажове предлагат на посетителя или на плувеца, е впечатляващо. Когато вълната се появи, сянката на пясъка получава странен червеникав цвят, подобно на небето при залез слънце. Още по-учудващ е факта, че розовите плажове са толкова редки, така че всеки, който ги вижда или плува в тях, може да се смята за щастливец.

Фотографи, любители на природата и туристи са записали десет розови плажа на планетата. Два от които се намират в Западната част на остров Крит! Те са изключително известни, не само заради розовия си цвят, но и заради цялостната красота на околния пейзаж.

Στα Χανιά οι 2 από τις 8 ωραιότερες ροζ παραλίες του κόσμου... - Flashnews.gr

Розовият цвят на тези уникални плажове се дължи на рядка миниатюрна черупка, която живее в топли води, чието научно наименование е Foraminifera.

Всички розови плажове по света имат тази характеристика. Те са плитки и топли, създавайки идеалното местообитание за тази малка черупка, която ако погледнем с лупа, има червеникав цвят. Когато фораминиферите завършат жизнения си цикъл, оставят черупката си, която бавно се слива с пясъка. Именно милиони от тези мъртви черупкови организми придават на плажните ивици този впечатляващ розов цвят.

Къде на Крит?

В необитаемите гръцки острови, които са край бреговете на остров Крит, се намира лагуната Балос, между острова и брега на остров Крит.  Намира се в северната част на западния край на острова и има достъп главно с лодки, които тръгват от различни пристанища в района. Възможно е да се стигне пеша след красива, но изтощителна едночасова разходка до там.

Στα Χανιά οι 2 από τις 8 ωραιότερες ροζ παραλίες του κόσμου... - Flashnews.gr

Отсреща е необитаемият остров Грамвуса. Островът не е населен, но има историческа стойност заради останките от старата венецианска крепост на върха.  Крепостта е построена около 1580 г. от венецианците по време на борбата им срещу османците и едно от последните превзети укрепления на Крит. Намира се в югоизточната част на островчето, на височина от 137 метра и до нея се стига по тясна пътека (10-15 минути ходене). От интериора на крепостта не е останало много, с изключение на малък параклис и портата. Външните стени обаче са изцяло запазени и от тях се разкрива невероятна гледка към плажовете, потъналият кораб, бреговата ивица на Крит и дивият остров Агрия Грамвуса, който също е плосък. На по-големият залив има плажно кафене, в което се продават напитки и леки закуски, но няма чадъри и шезлонги. Пясъкът е примесен с камъчета, а на влизане в морето има големи плоски скали, но водата е плитка и кристална, в различни нюанси на синьото. По-малкият плаж е още по-скалист. Останките от корабокрушението са само на няколко метра от брега и лесно може да доплувате до тях.

Елафониси е на седемдесет километра от град Ханя, но пътят има много завои и отнема почти два часа, за да стигнем там. Плажът има ниски кедрови дървета и е срещу остров Елафониси (в превод “Островът на съкровищата”). Плитката до коляното лагуна прелива в невероятни нюанси на лазурно и небесно синьо. В хубаво време човек с лекота може да достигне до близкия скалист едноименен остров по белите пясъчни наноси и плитки до коляното води на лагуната. Островът е обявен за защитена територия.

Тези два невероятни розови плажа имат най-голям поток от посетители през летните месеци. Ако някой иска наистина да се наслади на тези природни чудеса, е по-добре да ги посети до 15 юни или след края на август. Строго забранено е да се събират черупки, защото има опастност от изчезване на розовия цвят.

 

Tagged , , , ,