Хидра, гръцкият остров за мечтатели

Хидра е малък красив остров,  само на 1,5 часа от пристанище Пирея. Много популярна туристическа дестинация. През 60-те и 70-те години Хидра става известна по целия свят като място за събиране на известни холивудски актьори и представители на международната аристокрация.

Град Хидра, който е единственото селище на острова, е построен амфитеатрално на два скалисти хълма. Стотици имения с керемидени покриви, сини дървени врати и прозорци, красиви островни къщи, лабиринтни алеи, църкви и пет манастира, съставят образа на Хидра, който от първия момент завладява с очарование посетителя си. Туристът, който влиза в тясното живописно пристанище, което е  укрепено от 1800 г. и погледа му се спира върху стотици оръдия от онова време, се чувства като пренесен в друга епоха, от преди поне два века.

Въпреки че островът е дълъг само 10 мили и по-голямата част от него е необитаем, има повече от 300 църкви

Колесните превозни средства са строго забранени на острова.

Хидра е единственият гръцки остров, на който автомобилите и други моторни превозни средства са напълно забранени. Няма автомобили, мотоциклети, автобуси или камиони, и нито един квадратен сантиметър от улиците не е асфалтиран. Цялото селище е обявено за защитено от гръцкото министерство на културата и са забранени нови строежи или пристройки към старите къщи със съвременни материали. Поради тази причина колесните превозни средства са напълно забранени. Целият транспорт на хора, стоки или мпродукти се извършва с традиционните магарета на сушата или с лодки от заливче до заливче.

Великолепните имения, красивите цветни дворове, алеите, които на всяка крачка крият изненада, манастирите със страхотните експонати, разкриват остров, който някога е процъфтявал и е бил много богат. Всъщност Хидра, през 1821 г., когато войната за гръцка независимост избухна, е бил най-голямата морска сила в Егейско море. Неговият флот е бил от 186 големи търговски кораба и неговите корабособственици са събрали несметни съкровища в злато на острова, идващи главно от търговия.

По това време флотът на Хидра доминира в цялото Средиземно море.

По време на британската морска блокада на Франция, хидрейците бяха поели доставките на пшеница на Наполеон Велики. Те разбиха обсадата на корабите на Нелсън и влязоха в гладните френски пристанища, където продаваха скъпоценната храна, която носеха на прекомерни цени. По този начин хидрейците си осигуриха военен опит (който по-късно използваха срещу турците), благодарността на Наполеон и, разбира се, много тонове злато. С това злато те построиха удивителните имения на своя остров, които днес са хостели и прекрасни хотели за посетители.

Хидра беше Миконос от 60-те и 70-те години.

По тесните улички на острова, по балконите с изглед към морето, в кафенетата на пристанището, в ресторантите и морските таверни, обикаляха всички известни хора по света. Шагал, Данинос, Пабло Пикасо, Анри Милър бяха редовни посетители на острова. София Лорен, Мария Калас, Джаки Кенеди, Брижит Бардо пиеха кафето си в пристанището, гледайки ветроходните лодки, които идваха и си отиваха. Папараците се криеха в ъглите на алеите и носеха своите снимки на кориците на всички големи списания. Леонард Коен имаше дом на острова, както и американският поет Алън Гинсбърг. Филмови продуценти от цял ​​свят снимаха своите филми в Хидра, правейки острова известен. „Детето и делфинът“ е заснет там със София Лорен (за това има статуя в Хидра), но също така и „Федра“ с Антони Перкинс и Мелина Меркури. Всички тези художници намериха в Хидра друг начин на живот, особена красота и неизчерпаемо вдъхновение.

Хидра е известен като гръцкия остров на изкуството и всяко лято той се превръща в сборен пункт на стотици артисти от цял свят.

От юни до септември те изпълват цветните таверни, белите калдаръмени улички и десетките бутици и арт ателиета редом с милионерите с красивите яхти, заможните уикенд-бегълци от Атина и други “по-обикновени” туристи.

Хидра е дестинация, която не бива да се пропуска.

Много близо до Атина, разходката с лодка е очарователна. Повечето от плажовете са скалисти, но морски таксита ви отвеждат до по-отдалечени части на острова, където човек може да плува в сините води с по-малко хора наоколо. Придвижването по зашеметяващите алеи на селището изисква здрави крака, тъй като къщите са изградени амфитеатрално и голяма част от пътя е пълен със стълби. Гледката от високите части на селището е незабравима.

Забележителности

Цялата Хдра е една голяма атракция. На източния кей има исторически музей, който представя археологически находки, студени и огнестрелни оръжия от гръцката война на независимостта (и началото на 19-ти век). Вход: 4 EUR

В западната част на града има реновирана водна мелница. Това е друг музей, Вход: 4 евро.

Можете да стигнете до хидрата пристанище Пирея. Цената на пътуването е 15,5 евро. Време – час и половина.

Tagged , , ,