Спиналонга: От остров на прокажените във ВИП дестинация

Екскурзоводската обиколка следва пътеките на човешката съдба. Едно място представляващо човешки ад превърнато в истински рай.

Andros, Greece. This famous beach is called "Grias Pidima" which roughly translates to "the jump of the old lady". They say that an old lady jumped from the hill and killed herself because she had betrayed the greeks to the turks.

В североизточната част на остров Крит, на разстояние 80 километра от град Ираклио се намира един район с изключителна природна красота, чиято история е дълга и драматична. Този район се нарича Елунда и представлява един величествен залив със спокойни сини води, в центъра на който се намира „островът на прокажените”, Спиналонга.

GW
Това островче е единствено в света и който го посети не го забравя никога

Там още Венецианците са построили крепостни стени и от сушата се създава впечатлението, че е една непревземаема крепост, след като високите стени и бойниците се издигат в целия му периметър.

Вечер, когато се осветява от големи прожектори представлява една невероятна гледка, а с водите, които го обкръжават, прилича на пътуващ брониран кораб.

Spinalonga Island, Crete, Greece. Located in the two venus signs; the earth sign Taurus indicator of market places and the air sign Libra for morphogenetical field level 3.

Разстоянието му от сушата е много малко, 500 до 800 метра, в зависимост от кое място го измерваме. На сушата около Спиналонга, в района Елунда се намират едни от най-големите, богати и луксозни хотели в Средиземноморието, в които се настаняват само ВИП клиенти от цял свят.

VISIT GREECE| Fall for Crete, Autumn is the right time to enjoy and explore the different faces of Crete. #fall4crete #crete #spinalonga

Красотата на района, величествеността на острова, хеликоптерите, които отиват и се връщат превозвайки богати туристи от хотелите, спокойствието на пейзажа и интензивният живот през нощта са в пълен контраст с драматичната история на местността, след като Спиналонга е бил в продължение на половин век синоним на тежката човешка драма.

От  1905 г. до 1957 г., на островчето са събирани и изолирани стотици  прокажени от Крит и останалата част на Гърция.

Κρήτη, 1935, πρόσωπα στη Σπιναλόγκα.

Островът Спиналонга се е идентифицирал с понятието ужас.  

През онази епоха, проказата се е считала за най-заразителната болест, която би могла да сполети човека.

Η ερωτική σκηνή μεταξύ δύο λεπρών που προκάλεσε σάλο. Η πρώτη ταινία για τη Σπιναλόγκα ήταν ασπρόμαυρη και πρωταγωνιστούσε ο Ορέστης Μακρής. Έπαιζαν και χανσενικοί ασθενείς - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Прокажените са били гонени от градовете и селата, като са им поставяли един звънец на единия крак за да предупреждават хората, когато се доближават до тях. Никой не е искал в близост до къщата си тези нещастници, които са просели целите обсипани с рани по тялото, с паднали носове, уши или пръсти, затова когато са чували от далеч звука на звънеца са ги замеряли с камъни.

През 1905 г., Крит е освободен от Турците, но Спиналонга, остава под Турско владение и се поддържа от флотата на султана. Тогава властите на о-в Крит събират всички прокажени скитащи по острова и започват да ги закарват с лодки в Спиналонга.

Κρήτη - Σπιναλόγκα 1918

Щом прокажените се появяват на Спиналонга Турците го напускат.

През следващите петдесет и две години до 1957 г. до момента, в  който  проказата вече започва да се лекува, Спиналонга е един прокълнат остров. Стотици прокажени мъже, жени и деца се лутат по тесните улички и превръщат в жилища Венецианските крепости. Тъй като никой полицай не се е съгласявал да ходи на прокълнатия остров, през първите години гръцката държавна власт, е използвала като пазачи затворници осъдени на смърт. На сушата около острова е имало полицейски охранителни постове, тъй като много пъти прокажените се опитвали да избягат плувайки.

Днес е трудно да си представим условията на живот на тези хора на островчето. Който е минавал през желязната врата на крепостта е знаел, че никога няма да може да избяга от Спиналонга.

Giuseppe Gerola, αρχές 20ου αιώνα, Σπιναλόγκα.

Превозването на болните е ставало непосредствено  след като лекарят е установявал диагнозата за наличието на проказа. Веднага се обаждал на полицията и болния го закарвали директно на острова, без да му бъде позволено дори да посети къщата си. Имало е случаи, когато жени след като излизали от дома си оставяйки децата си сами,  за да покажат на лекаря някакъв странен белег по тялото си,  вечерта вече се намирали в ада на Спиналонга, откъдето по никакъв начин не било възможно да се върнат.

През последните години, когато островът се използва като уют за прокажени, нещата се подобряват значително. Държавата отпуска на болните една малка пенсия, в резултат на което прокажените на острова  стават по-богати от доста бедните жители на околните райони. Земеделците от Елунда са носели продукти с лодките до острова и наближавайки брега на разстояние два-три метра, са хвърляли храните, след което прокажените от своя страна се им мятали парите.

Κρήτη, 1935, Σπιναλόγκα.

На острова е имало болница, кафенета, църква, бръснарница, обущарница за поправка на обувки и разбира се гробище, след като тези които са  умирали са били погребвани там.

Последният прокажен напуска Спиналонга през 1957 г., когато медицината вече открива коктейла от лекарства, който лекува проказата и най-важното е, че не позволява тя да се предава от човек на човек.

Днес Спиналонга може да бъде посетена с корабчета, които тръгват през половин час от Плака.  Маршрутът с  плавателни съдове отнема не повече от пет, десет минути./GW

 

 

Tagged , , ,