Долма – пълнени зеленчуци

Цената им се определя в зависимост от региона и ресторанта, но е около 5 евро. Има ги в почти всички ресторанти, тъй като са много популярни сред туристите, но и сред самите гърци.

В средиземноморската кухня има много храни, които са комбинация от пресни зеленчуци с ориз или месо. Особено в Гърция изкуството на пълнеж достига до точката на съвършенство. Ако искате да ядете изключително вкусна и най-вече евтина лятна храна, тогава можете да си поръчате пълнени зеленчуци.

Пълнежът съдържа ориз, нарязан лук, домат, магданоз и натурален зехтин. В северна и централна Гърция плънката съдържа мляно месо, което прави храната много по-питателна, докато в Южна Гърция и островите се избягва кайма.

Много вкусна вариация са прочутите долмади (от турския долмак, което означава пълнене). В тях пълнежът не попада в еленчук, а е опакован в листа от лози, зеле или маруля. Трети интересен вариант е тиквичката. Това са цветята на тиквичките, рецепта, която изисква голямо изкуство, тъй като и при най-малкото невнимание пълнежа може да се излее.

Резултат с изображение за Γεμιστά ντολμαδάκια

Класическите пълнени (домати, чушки, тикви, картофи), както и тиквички се приготвят в тиган и се поднасят с печени картофи. Листните от лозови листа се приготвят както във фурната, така и в тиган. Картофите се приготвят във фурна и се сервират гарнирани с  лимон. Пълнените тиквички и тези с лозови листа се сервират отделно, придружени от кисело мляко.

Резултат с изображение за Γεμιστά ντολμαδάκια

В допълнение към известните рецепти, описани по-горе, съществуват редица други варианти. Някои добавят ядки или парчета бекон на пълнежа. Други ги овкусяват с канела или добавят стафиди. Това са по-модерни варианти, които надхвърлят традиционната гръцка кухня. В Крит добавят и круши.

И накрая, една много интересна рецепта, която се среща в островните гръцки региони, където вместо зеленчуци островитяните поставят пълнежа в калмари.

Резултат с изображение за Γεμιστά καλαμάρια