Зашеметяващо! Ракетната война във Вронтадо на остров Хиос

“Ракетните войни” са дългогодишна традиция

В Гърция празнуват Великден с ракети. За една нощ малкото градче Вронтадос в Хиос се прревръща като в бойно поле. „Ракетните войни” са дългогодишна традиция след стар конфликт между две енории – Свети Марко и Панагия Еритиани.

Войната с ракета е стар и зрелищен обичай с корени от времето на турската окупаци.

Резултат с изображение за ρουκετοπόλεμος

Всяка година по Великден о-в Хиос се радва на изключително внимание от страна дори на международните медии. Причината – т.нар. ракетна война (ρουκετοπόλεμος), т.е. изстрелването на фойерверки във вид на ракети и зрелищното състезание между отделните енории. Небето над острова напомня бойно поле, а в последните години се въведоха и стриктни правила и ограничения, за да се избегнат инциденти. Произходът на обичая отвежда към османското владичество, когато дръзките островитяни искали чрез фойерверките да покажат на турците колко тържествено се отбелязва християнският Великден.

Ракетната война отнема няколко часа, тъй като броят на изстрелите ракети е ужасно голям. През 2015 г. бяха изстреляни 120 000 ракети, които превърнаха нощта в ден.

Двете враждуващи църкви и всички околни къщи са покрити с метална мрежа в противен случай има опасност да се запалят, а пожарни коли чакат в готовност за всяка възможност.

Последните години гръцките власти наложиха стриктните правила на стрелците. Независимо от това, ракетната война остава един от най-удивителните Великденски обичаи, не само в Гърция, но и по света и си заслужава да бъде преживяна!

Tagged , , ,