В знаменитите ципурадика…на град Волос и техните закони!

Те са една от отличителните черти на града.

Когато чуете за град Волос, очарователният град на Аргонавтите, това което ще изплува в съзнанието са известните Ципурадика. Ципуро има навсякъде на Балканите. Всяко място също има свои специалитет, собствени отличителни аромати. Така че заведение, в което се храните и пиете ципуро, едва ли е по-различно ще кажете, но грешите.

За да се убедите в това ще трябва да отидете на 200 километра от Солун (около 1.5 часа), където ще се озовете в крайбрежния град Волос, на ръба на Пагасетийски залив, под прекрасната планина Пелион. Там, на плажа или в тесните улички на Неа Йония, ще се насладите на невероятно преживяване: известните ципурадика на Волос.

Резултат с изображение за Τα τσιπουράδικα

Резултат с изображение за ципуро

Там задължително ще видите таверни, в които се поднася популярната национална напитка ципуро (гроздово алкохолно питие с анасонов привкус). Тези заведения се наричат ципурадика и са разпръснати по целия град. Около шестстотин от тях са оставили ярка следа върху гастрономическата карта на Волос и са любими места за приятелски събирания.

Ципурадико не е ресторант за ядене, нито бар или механа за пиене. Това е духовно преживяване, в което ципурото и неговите мезета се трансформират в мистагогия с дълбоки корени в историята. Готвачите в заведенията са стари виртуози в кухнята и в зависимост от сезона предлагат до четиридесет различни мезета, специално пригодени, за да съответстват на ципуро. Има закони, които не са нарушават и само на хора, които зачитат традициите могат да го усетят и преживеят.

Законите на Ципурадико

Всеки, който влиза в заведението и сяда на масата, несъмнено приема неговите закони. Ако иска бира или вино, трябва да отиде другаде. Там се предлага само ципуро. Ако възнамерява да яде нещо бързо, по-добре да избере съседно заведения за бързо хранене. Ципорадикото не е за него. Ако той не знае как да пие, по-добре да го избегне. Той ще се напие. Ако не обича да опитва непознати ястия, по-добре да отиде в туристически ресторант. В Ципорадикото, почти всичко е неизвестно, както за окото, така и за небцето. Всеки, който иска да опита обаче различна от традиционната напитка и храна, значи е на идеалното място.

Рецептата за клиента е лесна:  Седнете и оставете домакините да вършат всичко вместо вас.

Клиентът не посочва количеството, вида или подреждането на храната. Те са строго предопределени от векове. След като собственика вижда компания, която сяда на масата, той веднага поднася малки бутилки ципуро. Клиентът може да избере дали иска да е обикновенно или с аромат (с анасон), но там приключва неговата компетентност. Заедно с ципурото се поднасят и съответните мезета. Всеки път, когато клиентите дават знак на нова поръчка ципуро /ракия/, сервитьора носи и нови мезета, различни от предишните. Това означава, че ако клиентите поръчат десет пъти ципуро, готвача трябва да има четиридесет различни мезета в кухнята.

Добронамерените и спокойни хора никога не се отказват от вкусна храна и приятни питиета. Непознатите лесно се вписват в приятелските компании – дори няма да забележите как след даден момент ще пеете песни с нови познати. Малките бутилки ципуро са основна отличителна черта. Те украсяват всяка маса и са великолепно допълнение към всевъзможни ястия. Атмосферата е неповторима. Живописните кръчмета са отворени от ранна сутрин до късна вечер и диктуват ритъма на живот на целия град.

Мезета

Изключително трудно е да се опише на туристите разнообразието от мезета за ципуро. Вкусът им е предопределен предимно от гърци от Мала Азия (от турските райони), които са напуснали като бежанци, но през 1922 г. са се заселили обратно в района Волос. Повечето от тези мезета са неизвестни на самите гърци, освен ако не живеят в района на Волос. Освен това, всеки сезон има различни мезета, независимо дали това е месо или морски дарове. Това са вкусове, пригодени за консумацията на ципуро. Кисели краставички, салати, риба, миди, меса, сирена, билки и други обсипващи масата на клиентите вкусотии.

Резултат с изображение за Τα τσιπουράδικα του Βόλου

Резултат с изображение за τσιπουραδικο

Заведенията имат и своите специфики: цвърчащи грилове, дрънкащи тенджери и тигани, в които постоянно се готвят вкусни мезета – прясна риба (сардини, смарида, червен барбун, аншоа, лаврак, риба тон и паламуд). Могат да бъдат и миди или морски дарове. Като завършек на своеобразния фестивал на вкуснотии, се поднасят пържени скариди в доматен сос със сирене  фета, пълнени калмари, октопод в оцетен дресинг, сирене фета на скара, задушени миди, печени картофи, и, разбира се, пресни хрупкави салати.

Клиентът не е нужно нито да учи, нито да си спомня за имената на мезетата. Освен това той не ги поръчва. Всичко, от което се нуждае, е апетит за храна, желание за нови дегустации и разбира се внимание при консумацията на ципуро. “Ние ядем много, пием малко, имаме време, не бързаме”, това изисква културата на клиента в ципурадикото.

Цената варира от 3-3,5 евро на бутилка (50 мл) от ципуро със съответните предястия. Системата повелява: Ако ядете и пиете малко, цената се увеличава, тъй като първите ястия са евтини. Ако издържите няколко поръчки и достигнете точната граница, съотношението цена-качество е отлично. Наздраве!

 

Tagged , , ,