Нови правила за влизане в Гърция

От днес всички пътуващи до Гърция, ще трябва да представят PCR тест или бърз тест преди влизане в страната заради влошаване на епидемиологичната обстановка. Мярката засяга всички пътници на възраст над 5 години, които пристигат в Гърция независимо дали са ваксинирани или не. Този регламент ще се прилага до 24 януари.

Негативният PCR тест трябва да е направен преди не повече от 72 часа, а бързият тест – не повече от 24 часа преди пристигането. Намалява се и карантината от 10 на 5 дни за заболели.

Освен това от 1 февруари всеки, който не е направил бустерна доза и са минали 7 месеца от поставяне на втора доза, ще бъде смятан за неваксиниран т.е. сертификатът, който притежава ще е валиден, тъй като е европейски сертификат с валидност 9 месеца, но няма има привилегии и предимства за достъп на закрито и други дейности, от които се ползват ваксинирани с бустерна доза. Новата мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 засяга 500 хиляди граждани, между които и много българи.

Гръцкото правителство потвърди в петък, че обмисля разширяване на задължителната ваксинация срещу Covid-19 за хора на възраст 50-59 години. Припомняме, че  Гърция направи ваксинациите задължителни за хора на възраст 60 и повече години в края на миналия ноември, на фона на нов скок в случаите на коронавирус. Неваксинираните от тази възрастова група, които не са запазили час за ваксинация до 16 януари, ще бъдат глобявани по 100 евро всеки календарен месец.

С решение гръцкото правителство дава възможност на всички, които са ваксинирани в чужбина с по две дози, в това число и български граждани, да направят бустерна доза в Гърция, за да избегнат глобите, които ги очакват.