Скиатос, магическият зелен остров на Гърция

Когато хората си мислят за гръцкото лято, първото което обикновено идва на ум са малки бели къщи със сини прозорци, вятърни мелници , ясно море, ярко синьо небе и дни изпълнени със слънчева светлина.

Ако планирате да посетите гръцки остров, няма да бъдат разочаровани. Изглежда , че икономическата криза не е повлияла на романтиката и очарованието на Гърция със своите 227 населени острови , които продължават да посрещат милиони туристи всяко лято . В холивудския филм “Мама миа” , с участието на Мерил Стрийп, показа на света един красив образ на остров Скиатос.

Skiathos is the perfect backdrop for your Greek getaway

Скиатос е част от Спорадите , група острови, разположени в Егейско море , лесно достъпна с лодка или самолет от Пирея и Атина. Той е въплъщение на гръцките острови , с хълмист пейзаж, девствени ясни сини води и гостоприемни жители , някои от основните причини, той да е една от най-посещаваните летни дестинации в Гърция.

Skiathos 1

Голяма част от острова е дoстъпна с асфалтови пътища, но някои от най-красивите места могат да бъдат достъпни само от черни пътища или с лодка . Ако сте решили да се разходите в околностите на главното пристанище, трябва да знаете , че има две места, които трябва да посетите . Преди всичко часовникова кула в горната част на града ,от където ще имате най- невероятната гледка на острова. Освен това , в района на пристанището има павирана крайбрежна улица , която със сигурност ще ви принуди да поостанете за разходка.

Lalaria Beach, Skiathos , Greece

Кеят е винаги пълен с хора , гърци и туристи , които искат просто да се отпуснат и да се насладят на прекрасния ден . Има голям избор от кафенета , барове , клубове , ресторанти, таверни и разбира места, където се продават сувлаки.

Greece: Skopelos - The Best Secret Islands on Earth - Coastal Living
Междувременно , Скиатос има едни от най-красивите плажове на Гърция. Лалария е най-удивителният усамотен плаж , който е достъпен само с лодка и следователно не е претъпкан. Малки лодки в пристанището ще ви отведат до чакълестия плаж с девствените сини води и назъбените сиви скали, които ще ви оставят без дъх . Въпреки това, ако сте парти-енимъл и предпочитате плажни клубове , водни спортове и партита, можете да посетите Кукунариес , плаж с бял пясък , който никога не спи по време на летния сезон и се смята за най-добрия плаж във всички Споради.

Вие не може да напуснете острова, без да посетите Кастрото или крепостта, средновековната столица на острова , която е построена през 15-ти век, за да защитава своите граждани от пиратски атаки. И накрая, друго място което си струва да посетите е манастира на Панагия Евангелистрия. Построен през 1806 г. , той е използван от местните по време на гръцката революция през 1820 г. , когато го предлага подслон на бойци и бежанци , както и пари за икономически подкрепа Революцията.

Островът съществува още от времето на тракийските племена и именно те са дали името му.

За местните, а и не само за тях е от голяма историческа важност, тъй като там е измислено гръцкото знаме в първия си вариант – бял кръст на син фон. Тук е било подготвяно и гръцкото въстание, в следствие на което Гърция получава независимост.

KOUKOUNARIES BEACH - PICTURES OF SKIATHOS

Друга гордост на Скиатос е фактът, че на него е роден именитият писател Пападиамантис, на когото местните дори са кръстили главната улица паметник и къща-музей.

Единственото населено място на острова е Скиатос сити, обитаемо от няколко стотин души. През туристическия сезон съвсем логично бройката им нараства многократно.

Релефът на острова е планински в северната част и хълмист и равнинен в южната. Много красива гледка предлагат иглолистните и маслиновите гори. Сред забележителностите на местността спадат старото и новото пристанище, главната улица, улицата с баровете, двете църкви на върха на двата хълма, вятърната мелница-ресторант на върха на третия хълм и малкото полуостровче със старото училище и кафенето.

Извън града може да се посетят и манастирът „Света Богородица“ и старата крепост (Кастро). Крепостта Кастро е забележителност, която не бива да пропускате. Разположена на скалите в северната част на острова, тя е била построена от местните хора по време на турското владичество на острова, за да се превърне в тяхно убежище.

Skiathos - DEFINITELY GREECE - Premium trips in Greece

Примамливите плажове… Препоръчваме ви да отидете на море там септември, защото вразгара на летния сезон температурата е опустошителна.  Най-известният и голям плаж на острова е Кукунарис. Той е доста добре уреден – с чадъри, шезлонги, водни спортове, душове, тоалетни и има уникална екстра  – около 10 метра по цялото протежение на плажната ивица се простира иглолистна гора, за хора които се крият от слънцето, но не обичат да се местят със сянката на чадърите. В съседство до него се намира друг много посещаван плаж – Банана. За да стигнете до него, минавате през маслинова горичка, преливаща се в друга гъста растителност в близост до плажа. Комбинацията от пясък, зеленина, скали и прозрачни води го правят атрактивен, а и е много по-малък от Кукунариас. Но и много по-населен.

A windmill turned into a traditional tavern in Skiathos

За по-авантюристично настроените мястото е Мега Гиалос – голям залив с кристална вода. Плажът е каменист с дребни камъчета, а във водата дъното е покрито с големи обли камъни. Той е любимо място на нудисти, плажни водолази и влюбени.

Аселинос е с широка плажна ивица от груб пясък, а зад гърба има пресъхнала река с папури.

Ксанемос пък се намира точно на края на пистата на летището, което значи, че плажуващите могат от много близко разстояние да виждат и да чуват излитащите самолети. Плажът иначе е с едър пясък и камъчета точно покрай водата, почти безлюден.

Лалария е в северната страна на острова обграден от отвесни скали. Достъпен единствено с корабче. За този плаж се говори като за райско място и е доста широко рекламиран.

GREECE CHANNEL | Skiathos Restaurants

След дълго висене на слънце обикновено човек огладнява и е грехота да не задоволи тази си физическа потребност на следните места: Таверна Анатоли – отлична кухня, ниски за острова цени, прилична гледка от терасата, малко хора и романтична обстановка.

Tagged , , ,