Гърция свали с 13% данъка върху недвижимите имоти

Гръцкото правителство обяви ново намаляване на Единния данък върху собствеността върху недвижими имоти (ЕНФИА) с 13 процента, предаде АНА-МПА.

“Правителството пристъпва днес към ново смело трайно намаляване на ЕНФИА с 13 процента. Така преизпълнява ангажимента си за общо облекчаване на данъчната тежест върху недвижимото имущество с 30 процента”, каза премиерът Кириакос Мицотакис. И определи намаляването на данъка като “ясен избор в полза на средната класа и на най-уязвимите”, предава БТА.

Премиерът характеризира решението като ” справедливо за обществото и в полза на икономиката”, което “означава, че гърците вече ще трябва да плащат всяка година с 860 млн. евро по-малко в сравнение с 2018 г. и с 350 млн. по-малко през 2022 г.”

Мицотакис каза, че разбира на какъв натиск е подложен средният доход на гражданите в резултат на енергийната криза и на поскъпването, затова правителството продължава да компенсира част от увеличените сметки за ток. От 1 май ще влезе в сила и второто значително увеличаване на минималната заплата за годината. В тази рамка е и трайното намаляване на данъчната тежест, заяви гръцкият премиер. Той уточни, че с новата схема 8 от 10 граждани ще плащат по-нисък ЕНФИА.

За някои данъкът ще се запази, а малък процент, около 6 %, ще бъдат засегнати от увеличение в разумен размер. В повечето случаи данъкът ще бъде чувствително намален за сградите, а за терените намалението ще бъде дори до 50 процента. Най-голямо облекчение ще бъде усетено в зоните със средни и ниски цени на имотите. Данъкът ще бъде намален с 30 процента при недвижимите имоти на стойност до 100 хиляди евро, а не до 60 хиляди, както беше досега.