Нови ограничения от утре в Гърция

От утре, четвъртък, в 6 часа сутринта влиза в сила новият пакет от мерки, вместо първоначално планирания за 3 януари, съобщи министърът на здравеопазването Танос Плеврис, на фона на бързото нарастване на случаите на коронавирус в страната.

По думите му от утре забавленията и кетъринга ще работят до 12 полунощ, само за седнали, на маси от шест души, без правостоящи и без музика.

Изключение се прави в новогодишната нощ, когато заведенията ще работят до 2 часа сутринта, но със същите ограничителни условия.

По-специално от утре ще се прилагат следните мерки:

Зоните за забавление ще бъдат отворени до 24:00 часа, като на масите ще бъдат допускани само до шест души.

Задължително е използването на маска с повишена защита (FFP2 / KN95) или двойна маска в супермаркетите и градския транспорт, както и за служителите в магазините.

На стадионите ще има ограничение до 10% от капацитета с максимум 1000 души.
Работа от дома, както в публичния, така и в частния сектор до 50%. Ще има подвижен график.

В домовете за грижи за възрастни хора посещението ще става задължително с PCR тест.

Решението за прилагане на новите мерки от утре, т.е. преди 3 януари, кокто беше планирано, беше официално взето сутринта, по време на срещата, проведена в двореца Максимос при министър-председателя, в присъствието на г-н Циодрас и г-н Плеврис.

Броят на заразените чупи рекордите

Динамиката на щама “Омикрон” се доказва от бързото нарастване на диагнозите COVID-19, които вчера надминаха и най-крайните оценки на експерти учени от 21 657 нови случая на заболяването. Най-голямото епидемиологично бреме е регистрирано в Атика, където са установени 9 882 нови случая, от които 3 226 само в централната зона на Атина.

Бързото разпространение на “Омикрон” в Атика се доказва и от лабораторните тестове на проби, според които 42,1% от тестовете в Атика, проведени за период от 20.12 до 27.12 се отнасят за хора, заразени с “Омикрон”. Съответният процент в региона е 7,7%.

Смъртните случаи на пациенти с COVID-19 вчера са 60, броят на интубираните пациенти се е увеличил спрямо предишния ден от 629 на 635, а новите постъпили пациенти в болници от 289 на 340.