Андрос, малкият рай, където е роден Аристотел

Островът е и истински музей на открито, в който се съхраняват безценни исторически паметници, както и природен спа курорт с уникалните минерални извори. 

Андрос е един от най-красивите и посещавани Цикладски острови. Плажовете на острова, обляни от слънце, измити от лазурното море – са най-добрата илюстрация на перфектна почивка. Ако се отдалечите малко от брега и картината се променя – ще видите вериги от планински върхове със стръмни каньони и красиви долини, маслинови и портокалови горички, безкрайни лозя и малки снежнобяли къщи сред разкоша.

Яхта под наем | Гръцки остров - Андрос| AA-Charter.com

Името на острова произтича от името на генерал Андрос Радамантус, крал на Крит. Андрос е заобиколен от множество други по-малки  острови. Поради вулканичния произход на скалите, съответно почвата и климата почти всички острови от Цикладите са голи и сухи, но ако някой от тях все пак може да бъде наречен зелен, то това е Андрос. Композицията между почвени характеристики и чисти води, реки и извори дава възможност островът да развива земеделие. Агробизнесът и днес е най-важен за острова. Независимо, че туризма също е преоритет, предвид прекрасните плажове и дивна ивица, Андрос си остава преди всичко селскостопански остров. Островът е орнаментиран със спиращи дъха пейзажи – планински процепи с кръгли мембрани, каньони, причудливи крайбрежни скални форми и искрящо лазурно море.

Ето ръководство за най-красивите места за посещение в Андрос и незабравими атракции.

1. Гаврио

Гаврио е първото място за посещение по време на престоя ви в Андрос. Ако вземете ферибота от Атина или друг гръцки остров, ще пристигнете в Гаврио, тъй като това е основното пристанище на острова. В това малко типично кикладско пристанище ще намерите многобройни ресторанти и таверни, магазини за сувенири, банки, агенции за коли под наем и супермаркет. Гаврио е голямо село, наистина приятно и спокойно, дори става по-оживено всеки път, когато пристигнете ферибот!

2. Баци

Баци е най-популярната туристическа дестинация в Андрос. Този морски курорт се намира на 7 км южно от Гаврио, на хълм и над красив залив. Тъй като повечето туристи пристигат в Андрос, остават в Баци, тук ще намерите много ресторанти, магазини и хотели. Трябва да се разходите по красивия бряг на Баци: ще ви хареса това очарователно пристанище, с много, много рибари. Точно до селото ще откриете красив пясъчен плаж. Там можете да наемете шезлонги и чадъри. Това е чудесно място за къпане!

Andros Island Bahamas: An Untouched Paradise

3. Андрос или Хора

Хора (наричан още „Андрос“, подобно на острова) е столицата на острова. Ясно е, че селото си струва да се посети. За разлика от повечето кикладски села, тук няма да намерите типичните къщи с боядисани в бяло сини капаци. В Хора повечето къщи са построени в неокласическа архитектура, с червени керемидени покриви. Тези имения са били собственост на богати гръцки корабособственици, дошли при Андрос в търсене на мир. Когато посетите Хора, вземете главната улица. Пешеходната улица е покрита с мрамор, ще се насладите на много типични гръцки магазини и таверни. Не пропускайте площад Кайри, красив площад, засенчен от голям мраморен фонтан от османския период. Това е чудесно място за питие на тераса, след което стигате до плажа. Там ще видите останките от стар венециански замък от 13 век, построен върху малка скала. С малкия си счупен каменен мост това е чудесно място за снимки.

В Хора можете да посетите и 2 големи музея:

Археологическият музей, със своята колекция от древни предмети, открити на острова, особено в Загора и Палеополис.

Музей на съвременните изкуства: там ще се насладите на модерни скулптури на известни гръцки художници и прекрасни рисувани експонати.

Андрос - туристический остров Греции

4. Най-добрите плажове в Андрос

Ще откриете много красиви плажове с ниши между Гаврио и Баци. Там можете да се насладите на спокойствието и да наемете шезлонги и чадъри. Най-добрите са: Агиос Петрос, Криси Амос, Кипър или Агиос Киприанос. След това плаж Баци, в залива на селото. От Грис до Пидима и нейната 15-метрова скала, там имате уникален пейзаж. Piso Giala, красив плаж между Хора и Стенис. Доста популярен сред много таверни, Фелос, голям плаж с камъчета. Много спокойно! Плаж Неимпорио, близо до Хора. Парапорти: можете да видите този плаж по пътя, малко преди да стигнете до Хора. Има и плажове, до които не можете да стигнете с кола, но пеша или с лодка: плажовете Achla, Vori, Vitali или Zorkos, разположени североизточно от Хора.

Остров Тинос - островът с осемстотинте параклиса - Градовете на Европа

5. Туризъм в Андрос

Ако сте любител на туризма, тогава Андрос е идеалният остров за вас. На острова има 18 маркирани пътеки за повече от 100 км пътеки. Андрос бе отличен като дестинация „Качествени пътеки – най-добрите в Европа“, което означава, че е едно от най-добрите места за туризъм в Европа. Можете да преминете по много маршрути с различна дължина (от 30 минути до 6 часа) и ниво на трудност (лесно или умерено, през повечето време). Всичко е добре посочено на табелите по време на разходките. Има много маршрути, които можете да следвате по време на екскурзиите си. Най-добрите са: Хора – Ламирия – Менитес – Манастир Панахрантос: по време на този поход ще откриете един от най-красивите манастири на острова. Хора – Апикия – Вуркоти – Разходка с дължина 6,8 км, с продължителност около 2h30. Хора – Синети – Дипотама – Кохилу – Корти: насладете се на буйната растителност на ключовете Дипотама!

Вуркоти – Мони Агиос Николаос – плаж Ахла, прекрасен преход: ще видите красив манастир и ще завършите разходката си на един от най-добрите плажове в Андрос.

Агиос Петрос е само на 15 минути пеша от пристанището на Гаврио, ако се движите от него към Бати. Широк плаж се простира на почти километър от едноименното живописно село. Той привлича много туристи с отлична организация и е един от най-натоварените на острова. През 2016 г. тя беше отличена със Син флаг.

6. Красиви села

Островът предлага много други интересни места. По време на пътуването си можете да посетите някои от тях.

Остров Андрос - най-северният остров от групата на Цикладите - Градовете на Европа

Андро или Андрос е остров в Гърция, най-северният от Цикладските архипелази. Той е дълъг около 40 километра, а максималната ширина е около 16 километра. Далеч от масовия туризъм Андрос се различава от другите острови на Цикладите със своята архитектура, която не отговаря на строги правила за строителство на архипелага и буйна растителност, поради наличието на вода под земята. Жителите му са предимно корабособственици и литератори; моряци и художници: поради това често се описва като “плаващ музей”. Той има силно културно призвание – тук е роден Аристотел – и дългогодишна морска традиция. Той се гордее с очарователни плажове и приключенски пешеходни пътеки, включително петна от зелено и синьо. Но също така и манастири и музеи. Той е само на 2 часа път с ферибот от Атина.

Преживейте Андрос – един различен остров с привкус на Циклади…

Tagged , ,