Без музика и танци на Нова година в заведенията в Гърция и Кипър

Заради рязко увеличения брой на новооткритите случаи на COVID-19 правителството в Гърция въведе спешни мерки в навечерието на новогодишните празници.

От днес заведенията за хранене, кафенетата и нощните клубове в страната ще работят до полунощ – без музика, без правостоящи и с до шест души на маса, а за новогодишната нощ единствената разлика ще бъде удълженото работно време до 2:00 ч.

Новите мерки, обявени миналата седмица, трябваше да влязат в сила oт понеделник, 3 януари, но заради рекордния брой новозаразени ще действат от днес.

Всеки, който планира пътуване в южната ни съседка, трябва да знае, че за да влезе на гръцка територия, трябва да притежава негативен резултат от антигенен или PCR тест. Повторен тест трябва да се направи и на втория и четвъртия ден от пребиваването в Гърция, като това може да стане освен в лаборатория, и в почти всяка аптека. Услугата е безплатна за гръцки граждани, а за туристи тестовете струват 10 евро.

Властите извършват и постоянни проверки за спазване на мерките, а глобите са със значителен размер – ако бъде установено, че заведение не работи съгласно правилата, се сакционира с 24 хиляди евро и двуседмична забрана за работа.

В Кипър също предприеха извънредни мерки, след като в сряда в страната бяха регистрирани рекордните от началото на пандемията 3002 новозаразени, съобщи кипърската информационна агенция КНА. Мерките са били гласувани от правителството От днес при влизане в нощни клубове и дискотеки, както и за присъствие на банкети, сватби и кръщенета, се изисква освен сертификат за ваксинация, и бърз тест, направен до 24 часа по-рано. От последното изискване са освободени ваксинираните с бустерна доза от ваксините.

В сила е ограничение до 300 души като максимален брой на присъстващите в ресторанти, нощни клубове и дискотеки. Всички клиенти трябва да са седнали, а танците са забранени. По отношение на сватби и кръщенета тази мярка ще влезе в сила от 3 януари.

Забранени са посещенията в болниците, освен в спешни и изключителни случаи с разрешение на ръководството и след представяне на отрицателен PCR тест с 24-часова валидност. Посещенията в извънболнични отделения са позволени за пациенти и техните придружители с отрицателен бърз тест от последното денонощие. Хората с бустерна доза са освободени от това изискване.

Използването на маска за лице е задължително навсякъде, а властите препоръчват да се носят хирургически маски от тип KN95 или FFP2, и да се избягват текстилните.

От следващия вторник до 15 януари хората, пристигащи в Кипър, ще трябва да си направят PCR тест до 48 часа преди началото на пътуването. Независимо от ваксинационния си статус, те ще трябва да се подложат на лабораторен PCR и при пристигането си за своя сметка.

Правителството отменя т.нар. “сейфпас” за достъп до редица услуги за всички, които не са завършили ваксинационния си цикъл. Здравните власти обявиха, че ще направят преглед на емидемиологичната обстановка следващия вторник.