Посетете в Лимнос единственият без покрив храм в света

На върха на планината Какавос в Лимнос, в пещера сред скали, се намира „Богородица Какавиотиса“, единствената църква без покрив в света.

Ако се окажете в Лимнос в седмицата на Великден ще имате възможност да присъствате на специална литургия, която се провежда само веднъж в годината, на Великден вторник, на върха на планината в недостъпна пещера която „прегръща“ уникалната и единствена по рода си християнска църква в света и една от най-красивите църкви в Гърция.

Свързано изображение

Пещерата е идеално място за отшелници. По време на византийския период е подслонявала доста отшелници. Дори и днес в съседство на малката пещера се срещат следи от хора, които посещават пещерата, за да се изолират и молят там.

Свързано изображение

Историята помни, че през 1305 г., монаси от храма „Агиос Евстатиос“, принадлежащ към манастира „Велика Лавра “ се заселват там, за да се предпазят от турските набези. Манастирът е  разположен е в югоизточния край на полуостров Атон върху стръмна висока 150 метра скала в подножието на планината Атон.

Свързано изображение

Монасите се скитали по пещерите там и така построили параклиса, за да служат литургии. След като по-възрастните умират, а по-младите не искали да ходят там повече, последният останал напуснал острова и се преселил в Атон. Преди да замине намерил местен човек от семейство Мумитзи, който имал мандра наблизо и му поверил иконата на Богородица.

Свързано изображение

Монахът поискал от пастира да качва иконата в храма всеки Великден и да се служи литургия. Традиция съхранена и до днес. Независимо дали ще попаднете там по време на Великден или не това е рядка красота, която си заслужава да се види.

Преходът от началната точка на пътя е направен за превозни средства от всякакъв вид.

Пътят е в добро състояние, добре обозначен и леснодостъпен. Черен път води до мястото, където започва пътеката, която води към параклиса. Тесен проход, но в добро състояние и е идеален за една прекрасна разходка.

Резултат с изображение за Λημνος, σε μια σπηλιά στα βράχια είναι «Μαίρη Κακαβιωτισσα»

Пътеката е подходяща за всички възрасти. По време разходката ще ви съпровожда аромата на мащерка и диви билки, а при повече късмет може да се сблъскате и с някой от 40,000 диви зайци в района. Последната и най-трудната част от маршрута е на няколко каменни стъпала, които водят до скритата църква. Но гледката, е безпрецедентна и компенсира това леко затруднение. Храмът изглежда като недовършен.

Варосаните стени са разположени във вдлъбнатината на скалата, която прилича на малка пещера. Има купол и параклис. Вътре в църквата има много снимки и дарения, но и иконата на Богородица, съхранявана в продължение на много години от семейството в близкото село, на която е поверена./GW

Tagged , , , , ,