Гръцкият остров, на който господстват жените

Карпатос е гръцки остров в югоизточната част на Егейско море и е вторият по големина остров от Додеканезите, място, където жените доминират.

Поради отдалеченото си местоположение местните хора там са запазили много традиции, включително уникални обичаи, собствен диалект на гръцкия език и отличителни, традиционни дрехи. Като цяло на Додеканезите жените имат  специалната и уважавана роля. Но на Карпатос, сякаш жените управляват, а мъжете имат второстепенна роля.

Всъщност, ако се вгледате в снимки на хора от Карпатос, ще установите, че на тях се виждат предимно жени: жени в красивото традиционно облекло на религиозни празници; жена пече хляб; жена, която води магаре по пътека.

Най -характерното е село Олимп. Кацнал високо на планината като орел, далеч от туристи и пътешественици. На това е място, сякаш времето е спряло. В Олимп жената без съмнение е сплотяващата сила в по-голямото семейство.

Жената от Карпатос, като майка, съпруга, дъщеря и сестра, сплотява семейството със своето благоразумно и постоянно участие във всички функции у дома.

Привързана майка към децата си, подкрепяща сила за съпруга си и нейните родители – и дори защитник на брат си.

Жената от Карпатос е част от всяка радост и всяка скръб, която животът може да предложи.

Тя ражда, отглежда и след това гледа децата си, докато се женят, грижи се нежно за родителите си и се бори за по-добър живот както с ръце, така и с ума си, винаги със сила и смелост. На Карпатос отдавна било прието, че първородният син или дъщеря наследява цялото имущество на родителите си.

В миналото браковете били уредени. В преговорите между родителите на момчето и момичето основна роля играел сватовникът. Когато се постигнело съгласие, той водел роднините на бъдещия младоженец в къщата на булката. Там се правел годеж. А сватбата обикновено ставала седмица след годежа.

В подготовката за сватбата участва цялото село. А на празника жените отново показват своите прекрасни цветни носии.

Друг обичай, който съществува само на Карпатос, е „ефа“. В продължение на седем дни след раждането на бебе неговите роднини празнуват, помагат да му се направи легло и го слагат да спи с песни, с които му отправят пожелания за щастлив живот.

Жени от Карпатос по време на окупацията

В тъмните времена на италианската и германската окупация жените от Карпатос показват още едно лице, това на безстрашния борец за съпротива, поемайки задължението да защитава свободата и достойнството си по всякакъв възможен начин.

Съпротивата на момичетата по време на италианската окупация в началото е пасивна. Тази пасивна съпротива се превръща в отказ на учениците да посещават класове в началното училище, организирани от италианците, за да преподават италиански език, бойкотирайки една от основните цели на завоевателите,  „италианизирането“ на додеканезийската култура и народ.

Според свидетелства на жени,  издържали натрапчивото италианско образование, много момичета просто спрели да учат или смело отказвали да рецитират стихове пред италианското знаме.

Италианците най -накрая се отказват, стигайки до заключението, че момичетата от Карпатос не са в състояние да научат езика, дори и от много малки. Всъщност тази заблуждаваща се „неспособност“ да научаг италианския език не е нищо повече от въображаем бойкот.

Що се отнася до младите жени на острова, отношението им към италианските войници бива стриктно наложено от техните семейства и може да се обобщи с едно изречение:

“Без комуникация, без връзка.”

Дори в случаите, на закупуване на най -необходимото от италианците, винаги са спазвани всички възможни формалности, така че момичето да не бъде обвинено в отклонение от пътя на добродетелта.

Karpathos women dominate

Карпатоски жени и шпионаж

Други жени дори си сътрудничат със съпрузите си за извършване на шпионаж. Такъв е случаят със сестрите Мария и София Трембела, които шпионирали италианците заедно със съпрузите си.

Всъщност Мария Трембела е учителка, която заедно със съпруга си Йоанис Отис, са арестувани и съдени за шпионаж и хвърлени в затвора на остров Родос.

В село Пигадия, Маригула Антимисари и баща й Михалис дори успяват да затруднят комуникацията на италианците, като унищожават телефонните кабели.

Но има и жертви. Трагичните жертви на окупацията са съпругите на мъже, обвинени в шпионаж.

Мария Литос, съпругата на Христофорос Литос, е принудена да отгледа петте си деца сама, след като съпругът й става шпионин, изпращайки събраната от него информация до съюзниците в Близкия изток.

За период от шест месеца Христофорос Литос е бил на мисия в Карпатос и се крил в района на Ластос, без изобщо да се осмелява да се появи в дома си от страх, че децата му по невнимание ще застрашат мисията му.

Karpathos women dominate

Попи Джерогиани, млада и самотна жена е обучена да използва пушка. Тя се присъединява към силите на съпротивата и участва в няколко мисии, предприети от борците за свобода.

Две трагични жертви сред жените в Карпатос са София Кизулис и Мариго Деспотаки. През 1942 г. двете жени са отведени от немците в концентрационен лагер “Гуди” в Атина, където са държани за продължителен период.

Деспотаки е затворена – заедно с четирите си деца, едното от които само на четири години с обвинение, че съпругът й е в Англия. Деспотаки и децата й остават в лагера общо година и половина, без никой да знае дали са живи или не.

Последната жертва на най-новите завоеватели на Додеканезите е Марика Хатзимихалис-Алексиадис.

Точно преди заминаването на германците през есента на 1944 г.,  Хатзимихалис-Алексиадис чува, че в съседните къщи в село Ставри се извършва грабеж. Смелата жена хуква обратно към собствения си дом, за да види дали може да спаси някои неща, когато германски войник, който я вижда да тича, хвърля ръчна граната в краката й. За щастие експлозията наранява жената само по краката и тя успява да се възстанови, след три месеца в болницата.

В много отношения Карпатос изглежда като останалите гръцки острови, които сте виждали на картичка. Впреки че е само на час със самолет от Атина, на него витае усещането, че сте накрая на света, особено в северния планински район на Олимпос извън сезона.

Източник: Menetes.org

 

 

Tagged , ,