Най-интересната книжарница в света се намира на остров Санторини

“Става дума за книжарница «Атлантис» , която двама американци отварят през 2004 година на остров Санторини.

През 2013 година бе белязана от британския Guardian като „най-добрата книжарница в света“, а National Geographic я определи като „най-интересната книжарница в света.

„Когато книгите, които носехме с нас прочетохме, искахме да си купим нови. След търсене установихме, че няма такова място. Тогава помислихме и си казахме, защо да не отворим ние една такава книжарница“, разказва Крейг, един от инициаторите на „Атлантис“. „Върнахме се в Америка, завършихме и започнахме да организираме инициативата ни“, допълва още той.

През 2003 година двамата вече са готови да започват, като канят да ги подкрепят много техни приятели от Лондон. Микробусът с книги тръгва от Кеймбридж и пристига … Санторини.

„Пристигнахме в Санторини и започнахме да търсим място за осъществяване на нашата мечта. Срещнахме се с местни жители, които ни приеха с голяма радост. Малко след това, ние открихме, разпадащата се сграда-пещера в Оя, … и ремонта започна … „, казва Крейг.

Резултат с изображение за Το πιο ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο στον κόσμο είναι στη Σαντορίνη

„Започнахме да събираме материали, всичко, което може да се намери по плажовете или което ни предлагаха местните жители. Изградихме етажерки, преградни стени, легла, маси. Освен книжарница, Атлантис се превърна и в нашият дом. Дори запустяла лодка качихме на нашия покрив, за да я напълним с книги!“, разказват двамата собственици.

Книжарницата отваря през пролетта на 2004 г. и то точно, както са си мечтали … лудите приятели от Кеймбридж. В „Атлантис рафтовете“ човек може да намери най-вече чуждестранни книги, с акцент в литературата и философията, но и много  заглавия за хармонично съжителство.

Клиентите първоначално са от Санторини, но от уста на уста репутация е популяризирана и туристи започват да пристигат./GW

Tagged , , , , ,