Туристическият сезон започва на 1 март, къде да отидем

Гърция обяви официалното начало на туристическия сезон през 2022 г. на 1 март. Макар това да не е точното време за море, има много други места, събития и хора, които да видите в началото на пролетта.

Макар тази година гърците да наричат пътуването в страната през март “почивка през сезона”, истината е, че повечето места, които ще посетите, са невероятни именно заради силното усещане за “извънсезонност”. Няма ги тълпите туристи, сергиите със сувенири, чакането за маса в ресторанта.

През март можете да се срещнете с местните (преди да са пристигнали сезонните работници), да си поговорите с тях на спокойствие и да чуете невероятните им истории.

Ето няколко идеи накъде да се отправите в южната ни съседка през март:

Март е един от най-добрите моменти да разгледате Атина, без да си проправяте с лакти път сред тълпите и без да се изпичате под изпепеляващото лятно слънце на Акропола.

През този месец температурите през деня достигат до 17-18 градуса, но не е изключено да надминат и 20 (абсолютният температурен рекорд за месеца е 28 градуса). В началото на месеца има повече валежи, но след средата на март можете да се надявате на повече слънце.

Монемвасия

Топлите мартенски дни са идеални за пътешествия с кола из континентална Гърция. Ако все още не сте посещавали романтичния град Монемвасия на полуостров Пелопонес, сега можете да го направите. Червените покриви на къщите блестят под пролетното слънце, а обичайното нажежените през лятото скали сега събират приятна топлина.

През третия месец от годината температурите тук често са около и над 20 градуса. Не стават за плуване в морето, но винаги може да отседнете в спа хотел.

Санторини

Санторини е един от най-популярните острови в света, а славата му на мястото с най-красивите заливи (при крайбрежното градче Ия) го превръща в истински магнит за туристи от цял свят. Всеки, който е посещавал Санторини през лятото, е виждал тълпите, които пъплят по всички части на острова, но през март спокойствието е ключова дума тук. Очаквайте между 18 и 22 градуса в края на март.

Солун

Солун не е сред най-топлите места в Гърция през март, но пък е един от най-космополитните и пълни с живот места в страната. Вземете си топло яке за около 14-15 градуса през март, когато разходките по крайбрежната алея все още са ветровити, но пък слънчевите следобеди изкарват гърците на по кафе и бира в заведенията на открито.

Езерото Керкини

Езерото Керкини се намира близо до границата с България, в подножието на Беласица, като целогодишно то е дом на различни птици. Най-известните му обитатели са пеликаните и фламингото, но през март започват да пристигат и прелетните птици. Към края на месеца и началото на април вече е пълно с всякакви пернати. Из езерото можете да плавате с лодка или каяк и да видите птиците отблизо, а по бреговете му можете да се разхождате пеша или да карате колело.

Пътуването до Керкини може да се комбинира с разходка до близкия град Серес./trip.dir.bg