Пет спирки в красивата Евия

Вторият по големина остров в Гърция и шести в Средиземно море е много удобна и достъпна дестинация, с много интересни спирки, които трябва да се видят. Предлагаме ви да се насладите на пет такива.

Едипсос, минерален релакс

Този малък град в северна Евия е идеален за всяка възраст. Истината е, че горещите митнерални извори са навсякъде и ще монополизират интереса си, по брега на морето. Термалните води са ценни за физическо здраве и благополучие на човека, както и за по-пълен релакс и удоволствия прекарани в известния Thermae Sylla Spa & Wellness, където може да се насладияте на медицински СПА процедури в дискретна лукс среда.

ХАЛКИДА, ЗА МИНИ-БЯГСТВО

Намира се само на един час от Атина, можете да отидете и да се върне в същия ден, дори и ако не искате да харчите пари за настаняване, но прекрасно бягство от града. Халкида ще ви впечатли още преди да пристигнете с висящ мост, модерен и технологичен, който ви въвежда постепенно към това, което следва.

Χαλκίδα: 8 πράγματα που αξίζει να δείτε ή να κάνετε

Град Халкида носи името си непроменено от най-дълбока древност. За първи път е споменат в „Илиада“ на Омир. За кратко се нарича Негропонте през Средновековието (за което пръст имат италианците, които пристигат в този район), но след това връща отново своето антично име. Една от главните забележителности е църква – „Света Параскева“.

Започната в средата на 13-и век, това е една от най-ранинте религиозни сгради в доминикански стил, оцелели до наши дни. Италианска готика в античен град на гръцки остров – това е интересна смесица от стилове и епохи.

Истинското зрелище обаче се намира под краката на посетителите – водата в протока сменя посоката на течението си на всеки шест часа, като този феномен образува силни течения.

КИМИ С ИЗГЛЕД КЪМ ЕГЕЙСКО МОРЕ

Не е наречен от местните случайно “Балкон на Егейско море”, тъй като се радва на привилегировано разположение на централно-източния бряг на префектура Евия, гледайки към морето. Съчетава природните красоти на планината и морето и осигурява  екскурзии до интересни места и разполага с едно от най-големите изкуствени пристанища в страната.

Μονοήμερη εκδρομή στην Κύμη - Trogadas Travel

В района можете да следвате много зелени пътеки като Виталис и Метохи и да посетите традиционни селища, а от пристанището си можете да посетите красивия остров Скирос. Паралия Кимис е малко пристанище на остров Евия. От него се хваща единственият ферибот за Скирос. Има връзки и към Алонисос и Скопелос. Селцето представлява една улица с таверни, сладоледаджийници, баничарници, семейни хотелчета.

СТЕНИ, ЗА ПЛАНИНСКИ БЯГСТВО

Може да е лято, но това не ни пречи да отидем в планината и да се наслаждаваме на природата и зеленината в Стени Евия, едно от най-красивите и “зелени” села на острова.

Разположен е в центъра на Евия, на около 30 километра от Халкида и на 100 километра от Атина, а в планински пейзаж ще откриете миризмата на гората в Дирфис, изгледът на амфитеатрално построените къщи, павирания площад с кафенета както и спокойна и красива атмосфера, която ще ви помогне да “се разтоварите”. Дирфис (1743 м) е един от високите върхове по гръцките острови, който е свързан с мостове към континента на две места.

КАРИСТО Е МЯСТО ЗА “ОЖИВЕНО” БЯГСТВО

Разположен е в Южна Евия, крайморски град и пристанище, което има редовен морски транспорт до Рафина. Това е един от първите градове в Гърция, които са придобили духовен център с лекционна зала, библиотека и музей и днес, благодарение на комбинацията от планина и море, се превърна в оживен туристически център, особено през лятото. Съчетава планина и море, хармония, спокойствие и плажове за всеки вкус. Ако се почитател на рибните блюда, тук в раят за вас, след като Каристос  е едно от най-големите риболовни средища в Гърция.

Κάρυστος: Γνωριμία με τα έθιμα του Κάβο Ντόρο

Ще намерите вкусни и редки морски дарове на добри цени. Местната кухня и продукти обещават незабравими гастрономически преживявания. Каристос е известен и с местните си сирена и меса. Не пропускайте да опитате традиционните „куркубинес”, които са между най-вкусните тестени изделия.

плажът Псили Амос

Каристос разполага с много красиви плажове и безброй заливчета близо до града. Изветен е плажът Псили Амос, предпочитан от младите. Защитен от ветровете, с много ситен пясък, топли спокойни води, той е идеален за семейства. Плажът Аликес или още известен като Кавос, е на 5,5, км от центъра на града. Там се предлагат риболов и морски спортове. Ако сте почитатели на гмуркане, изберете плажа Буро, на 10 км от града. В западната му част се намира статуята на Кентавъра с нимфата.

Απόδραση στην Κάρυστο - Newsbeast

Tagged , , ,