5000 евро глоба в Гърция за фалшиви COVID сертификати

Депутатите в Гърция обсъждат законови промени с високи глоби за фалшифициране на удостоверения за ваксиниране.

Скок на заразените с COVID-19 деца налага строги мерки преди началото на учебната година.

По 5 000 евро глоба за фалшив сертификат за ваксиниране обсъждат днес депутатите в Атина. Наредбата ще се гласува до края на деня. Предложението беше внесено по спешност от здравния министър Тансис Плеврис след разкрития за издадени хиляди сертификати на неваксинирани лица, предаде БНР.

След като здравните работници без ваксина бяха отстранени, в много болници започна недостиг на специалисти. Здравното министерство вече допуска връщане на работа и след първа доза от ваксината.

В същото време се увеличават строгите мерки от министерството на образованието дни преди началото на учебната година. Лекари от болниците съобщават, че рязко са се увеличили случаите на заразени деца в последния месец. От следващата седмица властите активизират кампанията по имунизация с мобилни екипи пред учебните заведения.

Обучението тази година ще е само присъствено, заяви категорично министърът на образованието Карамеос. Ще има обаче задължителни тестове за учениците. Студентите имат право да присъстват на лекции само срещу сертификат за ваксина или документ за преболедуване на вируса.