„Островът на пеперудата“, където времето е спряло…

На границата между групите на Цикладите и Додеканезите се намира малък остров с формата на пеперуда. Това е Астипалея. 

В древногръцката митология е дъщеря на Феникс, син на Агенор и Перимеда и сестра на Европа.

Сравнително непознат за масовите туристи остров, с внушителна столица. Въпреки че принадлежи към Додеканезите, по дух островът е по-близо до Цикладите и това личи от архитектурата – бели къщи със сини прозорци и белосани църкви със сини куполи. Флиртува с красотите и на двата архипелага, оформяйки един изключително привлекателен пейзаж.

Astipalea Tourism: TripAdvisor has 6,174 reviews of Astipalea Hotels, Attractions, and Restaurants making it your best Astipalea resource.

Astipalea #Greece

Астипалея привлича туристи, които могат да оценят и да се насладят на спокойствието, отсъствието на нощен живот, тихите плажове и мисълта, че в някои дни от седмицата няма заминаващи фериботи. Недокоснат от времето и главно дистанциран от комерсиалното измерение на туристическото развитие, островът успява все още да предложи това, което други острови са изгубили завинаги – едно истинско бягство от забързаното ежедневие.

☼ Grecia Greece ☼ La isla de Astipalea, Islas del Dodecaneso, Grecia, Islas Griegas

Астипалея е много скалист, без никаква зеленина и дървета.

На острова има само четири населена места и три от тях са в западната част, около столицата. Името на столицата е Астипалея или просто Хора („град“) и нейното пристанище е внушителна гледка, когато се приближавате откъм морето. Къщите са построени амфитеатрално по склоновете на възвишение, на върха на което се издига венецианска крепост (Кастро).

Крепостта е построена около 13 век и днес само външните стени са запазени, а във вътрешната част се помещават две църкви.

Mandraki, Nysiros, Greece

Astypalaia Island, Greece. Go to www.YourTravelVideos.com or just click on photo for home videos and much more on sites like this.

Други интересни обекти са останките от древни бани в близост до Малтезана и пещерите Дракос (драконовата) и Негрос, достъпни с лодка и екскурзовод. В серозападната част на Астипалея единствените постройки са десетина църкви и един манастир, подходящи за спокойна разходка и гледки към морето отвисоко.

  • Островът има малко жители – пазители на аромата и духа на отминалото време.

Astipalea island #Greece

Повечето от тях се занимават с риболов и земеделие, като заниманията им са неразривна част от облика на острова с лодките, поклащащи се на брега и пищните овощни градини и лозя, разпръснати между назъбените брегове.

Astypalea Photo by Amazing Greece... | Ellada stin kardia mou

Разходка из Астипалея прилича на пътуване към Страната на хармонията – богати овощни градини, лозя, бели параклиси, разпръснати по хълмовете, изумителни брегове и слънчеви плажове (най-добрият сред които е пясъчния Агиос Константионос). И… местните произведения на дърворезбарското изкуство, които присъстват във всеки детайл на астипалейските къщи, сякаш вдъхновени от изящната работа на морето по бреговете на острова.

Древните любовни надписи в Астипалея

Древни любовни надписи, датиращи от началото на 6-ти и края на 5-ти век преди новата ера са открити в Астипалея по време на археологически находки. Откритите любовни надписи изобразяват два фалоса под прав ъгъл един спрямо друг и които със сигурност имат сексуално послание. Крайбрежното продължение на Хора се нарича Перя Гялос, въпреки че двете изглежда като едно цяло селище, с хотели, таверни и пясъчен плаж.

Ливади е малък курорт на 2 км от Хора, с чакълест плаж с чадъри и шезлонги под наем.

Малкото селце Аналипси, с неговия плаж Малтезана, е разположено в източното крило на „пеперудата“, на 8 км от столицата. Малтезана е пясъчен плаж, примесен с дрени камъчета. Освен гореспоменатите, има и други плажове извън населените места. Някои от тях са отдалечени и предполагащи усамотяване (Пахия Амос, Псили Амос и Вати), други са отчасти организирани с плажни съоръжения през лятото (Мармари, Каминакя, Вацес и Агиос Константинос). Безброй малки плажчета и заливи са достъпни с лодки, особено около Малтезана. Организират се и разходка с лодка до групата ненаселени островчета точно под Астипалея. В транспортно отношение е много по-лесно да се стигне до Астипалея от Цикладите.

astipalea-greece!

Има редовна фериботна линия,

която 5 пъти седмично тръгва от Пирея към Астипалея и минава през Наксос, Парос, Аморгос и Донуса. С групата на Додеканезите обаче я свързва само един ферибот, който пътува веднъж седмично, тръгвайки от Кастелоризо и минавайки през Кос, Родос и Калимнос на път за Астипалея. Също така има и пътнически ферибот, свързващ Астипалея с Калимнос два пъти седмично. Малкото летище на острова обслужва само вътрешни полети от Атина.

Не оставяйте и късче от острова неизследвано, защото само така ще почувствате уникалността на Астипалея, където още от първия миг по тесните улички, започва да ви посвещава в тайните на бягството от забързаното ежедневие, което ще остане незабравим спомен за вас.

Tagged , , , ,