Икария – остров на столетници полови атлети

Тайната е в комбинацията от риба, плодове, боб и спокоен живот  

Гръцкият остров Икария е известен с две неща. Според митологията до този остров загинал Икар, когато, запленен от слънцето, толкова се доближил до него, че крилата му от восък се разтопили и той полетял надолу.

Затова островът носи неговото име, а морето до него наричат „морето на Икар”
Затова островът носи неговото име, а морето до него наричат „морето на Икар”

Но той привлича вниманието и с още нещо. Разказва се една история, че през 70-те години гръцки емигрант в САЩ на име Янис Карималис научава, че е болен от рак и не му остава повече от година. Той нямал навършени и 40 години. Карималис решил да се върне в родината си, на Икария, та поне костите му да почиват до тези на неговите близки, а не в чужда земя. Оттогава минали 39 години, а мъжът все още бил жив. В крайна сметка се оказало, че той надживял всички лекари, които му пророкували скорошна смърт.

Ако на Стария континент едва 0.1% от хората надживяват 90 години, на Икария 10% от жителите живеят и след тази възраст и то – в добро здраве. На острова практически никой не заболява от Алцхаймер или остеопороза, диабетът и ракът са рядкост.

Учените отдавна обръщат внимание на тази статистика и търсят в какво се състои магията на този къс земя, награждаващ жителите си с дълъг живот и крепко здраве.

Всички отбелязват, че средиземноморската диета на хората тук- основно риба, плодове и бобови храни, е важен фактор за необичайната продължителност на живота. И не само.

На чистия остров Икария  растат над 150 вида билки и треви, а чаят от лайка и дива мента е част от ежедневния ритуал на жителите на острова.

Икарианците са научени да се движат равномерно- стръмният релеф на острова бързо изтощава силите, затова те предпочитат да не бързат, а да разпределят силите си за целия път.

Впрочем, разходката из острова напълно може да замени фитнес тренировка.

Икарианците обичат сиестата в горещите следобеди

Те държат на семейството и приятелите, често се срещат и общуват,а нима има по-добра терапия за психическото здраве на човека?

Жителите са свикнали също да пият всеки ден козе мляко и сами да пекат хляба си. 

Жителите на остров Икария са намерили начин да прекъснат тясната връзка между депресията и сърдечносъдовите заболявания. Като антидот те прилагат редовната консумация на риба, което изглежда намалява депресията, и впоследствие ограничава риска от сърдечносъдов инцидент. Мастните киселини Омега-3, които се съдържат в рибата доказано контролират депресивните състояния.

Мост Лупастра

Всичко това става ясно от анализа на научните изследвания, проведени сред жителите на Икария. На гръцкия остров, както и на остров Сардиния, в Лома Линда, Мексико, на полуостров Никоя, Коста Рика и на остров Окинава, Япония, са регистрирани десет пъти повече дълголетници на възраст над 90 години в сравнение със средния процент по света. Този въпрос бе обсъден на научна конференция под надслов „Стремеж към дълголетие: от превенцията към терапията”,  проведена миналия уикенд на остров Икария.

Според професорите по кардиология Христодулос Стефанадис и Христос Пицавос, лабораторните изследвания показват, че възрастните хора на остров Икария имат сходни биохимични показатели с хора от други райони. Това, което ги отличава все пак е моделът на хранене, който са избрали и който явно е основен фактор за предпазване на сърдечносъдовата им система.

Руини от древния град Дракано

84% от жителите на Икария споделят, че изяждат повече от 150 грама риба седмично. Честата консумация на риба се свързва с поддържането на кръвоносните съдове в по-добро състояние. Освен кръвоносните съдове, консумирането на 100 грама риба дневно увеличава със 121% запазването на добрата бъбречна функция. Учените са установили, че при хората, които прилагат средиземноморската диета (риба, плодове, зеленчуци, варива, чай) по-рядко се появяват рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Свързано изображение

Същият хранителен режим има положително влияние и при възрастни хора, страдащи от диабет, тъй като подобрява гликемичния контрол и състоянието на кръвоносните съдове, което е много важно за диабетиците, при които има значително втвърдяване на артериите.

Резултат с изображение за ικαρια φαγητο

Средиземноморската диета намалява при мъжете и нивата на пикочната киселина, които водят до появата на подагра. Едно незначително увеличаване на консумацията на средиземноморски храни може да намали до 57% вероятността от появата на високи нива пикочна киселина.

Полов живот

Благотворно е влиянието на средиземноморската диета и върху сексуалните постижения. Всекидневната консумация на зехтин дори и при възрастните играе положителна роля в половия живот, с по-добри проценти на удовлетворение.

Качеството на сексуалния живот е измерено чрез специално изследване сред мъже на възраст от 65 до 99 години от остров Икария.

Резултат с изображение за ικαρια φαγητο

От попълнилите специалната анкета, 60% са посочили поне средно удовлетворение по време на половия акт, докато 50% са посочили приключване на половия акт. Само 20% от анкетираните са отговорили, че нямат никаква сексуална дейност.

Освен това икарианците са религиозни

Православната църква на острова не остава празна по време на неделните литургии и по-малките служби.

Църквата Свети Никола

Дали в това е тайната на дълголетието? Никой не може да каже със сигурност, но много вероятно е и да е така.

Tagged , ,