Гръцкото село с най-стария хамам граничи с България

Селото, в което почиваш като Император, с най-стария хамам в Гърция е само на няколко километра от България. Една от най-добрите дестинации в Северна Гърция и не само.

Причината за това са целебните минерални извори с температура около 38°C, използвани още от древността. Разположено в северното подножие на Сенгелската планина (Ангистро или Цингели), непосредствено до границата с България.

Ангистро е разположено на 50 километра северно от град Серес и на 124 километра от Солун. Макар и малко – броят на жителите му е 300 – селото е привлекателен полюс, както за жителите на северна Гърция, така и за жителите на България.

Причината? Пейзажа на несравнимата природна красота, термалните извори и каменната византийска баня – хамам, считан за най-стария в Гърция.

Началото на историята на селото се губи в дълбините на епохите. По времето на Филип II Македонски през 4 в. Пр.н.е.  в планината Ангистро са функционирали железни и златни мини, които са финансирали, заедно с мините на Пангео на остров Тасос, походите на Александър Велики в Азия.

Тази ера се характеризира и с откриването на топлите води, които текат от планините, което говори за силно човешко присъствие от векове до днес.

Каменната баня датира от византийската епоха, както и кулата в центъра на селото, която служи като часовник през 14 век.

По време на османското владичество селото се наричало Цигели, като Бей-я управляващ района и харема му, се наслаждавали на топлите води на хамама, който бил частна баня.

Хамамът се характеризира като истински паметник на културата.

Атмосферата в стария византийски хамам е мистериозна, има топла вода 40-41 ° C, предлагащ перфектен естествен хидромасаж.

Водата се излива в басейн с размери 3 х 3 метра и дълбочина 1,20 м.

Водата е благоприятна за редица заболявания като ревматизъм, артропатии, дископатии, кожни заболявания, болки в гърба, пост-травматично възпаление и др. Не е случайно, че изворите са считани за най-добрите в Европа.

Работи 24 часа непрекъснато. През нощта, търсенето е голямо. Цената е 5 € половин час за всеки човек, плюс 2 евро за хавлия и чехли.

Селото предлага възможност за почивка през цялата година.

През зимата посетителите ще се насладя на най-доброто отпускане в баните. Топлата вода и заснеженият пейзаж осигуряват една от най-красивите гледки. От друга страна, ако го посетите през август, ще имате възможност да се насладите на “Фестивал без граници”.

Този фестивал с участието на международни художници се стреми да се превърне в мост на съжителството между Гърция и България и да  предложи моменти на уникално забавление.

Какво още да видите: 

Комбинирайте посещението в Ангистро с обиколка на основните забележителности на Серес
* До устието на река Струма ще се срещнете с древния град Амфиполис, както и с мраморния лъв от 5,37 метра.
* Шест километра от град Алистрати се намира едноименната пещера, която е една от най-красивите в Гърция и е украсена със сталактити и сталагмити. Планината Лайла е на 25 километра от Серес и е важно място за отдих. В залата “Олимпия” има подслон, а в местността “Катимерия” се намира хижата на алпийския клуб.
* Керкини езеро, на 34 километра от Серес, също има специална позиция. Повече от 300 вида птици и много бозайници намират подслон в езерото, докато много цветни цветя растат. Около него се намират традиционни села като Литотопос, Керкини и Горна и Долна Порос.

Tagged , ,