Да събудим божествата на карнавала в Патра

Карнавала в Патра е най-голямата проява в Гърция и един от най-големите карнавали в света. Той има 160- годишна история.

Гърция се свързва със слънчевото време, морето и таверните, в които свири традиционна гръцка музика. Но освен с палми и сиртаки, южната ни съседка може да зарадва търсачите на силни усещания и с ежегодния си карнавал, който се организира в Патра. Участниците там се подготвят няколко месеца предварително, а на самия фестивал те се организират в групи и дефилират с удивителни костюми, застанали на колесници и платформи. Маскировката обикновено е сатирична, свързваща се със злободневни теми.

Πατρινό καρναβάλι!!!! Πάντα!!!! Από το διαδίκτυο.

Той се организира в чест на бога на виното Дионисий, а легендите разказват, че посред зима хората зоват чрез различни пиршества божеството да се събуди и да се прероди, довеждайки отново пролетта. Населението в града се увеличава с 30-40 хил. души по време на карнавалните дни, започващи на 17 януари и продължаващи до Сирни Заговезни (40 дни преди Великден, т.е. преди началото на Великденските пости).

The grand opening ceremony at the Patras Carnival in Greece. http://www.house2book.com

Карнавалът в Патра не е само една проява, но и сбор от прояви, които обхващат танци, шествия, търсене на скрито съкровище, карнавал на малките и пр. Връх в програмата е последният уикенд с нощното съботно шествие, фантасмагоричното голямо неделно оръжейно Шествие и накрая жертвеното изгаряне на карнавалния крал при кея на Свети Николай в пристанището на Патра.  Характерни принципи за карнавала са спонтанността, непланирането, вдъхновението в движение и доброволните начала.

The Carnival parade

На 17 януари всяка година по улиците на Патра се появява глашатаят на карнавала на Патра, през последните години в специална постройка под формата на музикална оръжейна.

Глашатаят обявява с характерната за карнавала помпозност началото на Карнавала със съобщение, с което подканя жителите на Патра да се съберат на същия ден вечерта за откриването на централния площад на града – Платия Георгиу. Там по време на един фатастичен празник с елементи на изненада, чиято тайна се пази до последния момент, се обявява началото на Карнавала на Патра от Кмета на града от балкона на Държавния театър Аполон.

patras greece's carnival!

Празникът на печения четвъртък има специално значение за Патра и процеса на карнавала. В този ден стотици жители на Патра слагат скари на различни места в града. Центърът на проявите, обаче е Ано Поли (Горния град), старият квартал Таси и основно улица Герману и улиците около нея. Народни и карнавални събития, музикални прояви допълват  вечерта на обилното ядене на печено месо и вина.

Резултат с изображение за Πατρινό καρναβάλι

В тези дни оживява и една характерна традиция „сватбата на гевречената Янула”. Янула е била действително живяла бедна жена от Ано Поли по времето преди Втората световна война, която основно е преживявала от продажбата на гевреци. Някои жители на Патра, възползващи се от нейната невинност и детинското в характера й, са се подигравали с нея, обещавайки да я омъжат за президента на Америка Уилсън. Съответния фарс – игра включва пристигането на Уилсън с кораб в пристанището и качването му в Ано Поли, където се извършва и бракосъчетанието му с Янула. Наивната продавачка на гевреци е приемала мнимия Уилсън, Юлсо, както го е наричала, и винаги се грижели да го облекат с фрак и цилиндър, но така че да се разбере иронията от събралото се множество за сватбата, които се забавлявали от сърце.

Die Stadt Patras ist auch als "Karnevalshochburg" Griechenlands bekannt...

Преди това преминават карнавалните оръжия на Общината и следват безкрайни групите, търсещи тайното съкровище. Въпреки доста големия поток на шествието, поради големия брой на учавстващите (35-40.000 през последните години), то трае много часове. То прекосява града, следвано от десетки хиляди зрители по тротоарите, балконите на къщите и се предава по телевизията, а съботното шествие се предава и по националната телевизия.

Свързано изображение

Значителна иновация през последното десетилетие – с наченки от baby rally първоначално организирано през 1968 – и общоевропейска иновация на Карнавала в Патра представлява Карнавала на малчуганите с върховна проява Голямото шествие на малките всяка неделя. В този ден хиляди малки участници в Карнавала от Патра, Западна Гърция и от цяла Гърция дефилират по централните улици на Патра в групи в съответствие с възрастта си, детска градина, училище, занималня, танцова школа. Мажоретки и младежка банда от общината съпровождат децата. С времето Карнавалът на малчуганите следва собствен успешен процес, конкуриращ този на големите. Специални песни се пишат за него, провеждат се специализирани конкурси и игри, а Карнавалния завод на общината произвежда  специални оръжия, вдъхновени от известни приказки.

Първият карнавал в Патра е организиран около 1860 г., а през 70-те г. на деветнадесети век се появяват и подвижните платформи.

Това показва, че традициите на маскарадното шествие датират от преди 150 години. Но в периодите на войни и конфликти (Първата и Втората световна война, Балканските войни и Гражданската война) традицията е била нарушавана и прекъсвана.

Σκηνή από τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, στην Πάτρα. - PUAUX, René - 1932

След 1950 г. започва нов период на възраждане на развлекателното мероприятие. През 1966 г. се въвежда играта по търсене на скритото съкровище, в която хората обикалят с колите си из града. А след време традицията се променя като и местни, и гости на града участват в надпреварата, изоставяйки превозните си средства и осланяйки се само на собствените си крака./БА