Съвети за пътуване с кемпер и каравана в Гърция

Пътуването с кемпер ви дава свобода като никой друг начин на придвижване, но върви и с редица задължения и правила.

Не е чудно, че Гърция е толкова популярна сред почитателите на къмпинга – близо е, морето е чисто, а дължината на бреговата ѝ ивица е завидна – цели 13 700 км.

Основни правила при пътуване с кемпер в Гърция

Първо ще отделим внимание на правилата. Защото, за да остане привлекателна природата, е редно да се спазват някои порядки.

  • Паркирането е позволено на разрешените от закона места, но за не повече от 48 часа. Този закон важи и за леки автомобили, и за кемпери. Т.е. не се застоявайте повече от 2 дни на едно и също място. Ако много ви е харесало, то след втория ден отидете на друго за една нощувка и след това може да се върнете отново;

*друга причина да не се заседявате на едно място е да избегнете някой гастролиращ крадец.

  • Забранено е дивото къмпингуване (т.е. бивакуването), но не и престоят и паркирането, освен ако не е изрично забранено на даденото място. Т.е., ако не е забранен престоят, можете да паркирате (под прикритие).
  • Разликата между престой и паркиране (къмпингуване/бивакуване) се състои в следното: при престоя не изкарвате столове, маси, барбекюта, палатка, тента и други подобни. Ако сте с каравана – не бива да откачате теглича. Т.е. дори и да дойде полиция, не биха ви глобили, защото основните доказателства (“цирка” около кемпера) ги няма и няма как да докажат, че къмпингувате, а не сте спрели само за престой;
  • Забранено е да палите огън, да замърсявате (изхвърляте боклуци), да вдигате шум, да слушате силно музика, да нарушавате спокойствието наоколо. В случай, че го направите, ще бъдете посетени от полиция, а на това място няма да може да се практикува повече “диво къмпингуване”;

Заведенията в Гърция имат право да подслонят за нощувка 1-2 превозни средства около обекта си. Най-цивилизованият начин е да консумирате храна (обяд/вечеря) при тях и да ги попитате къде може да паркирате. Т.е. правейки оборот на местните, вие, така да се каже, се сприятелявате или “сключвате сделка” с тях. Ако ви кажат, че не може, това означава, че са имали лош опит. Основно правило е да приемете, че всеки от нас е “посланик” на България. Ако ние правим лошо впечатление, други наши сънародници също няма да бъдат приветствани. Гърците не са вчерашни, а новините сред местните се разпространяват много бързо.

 

Съвети при пътуване с кемпер:

  • Когато сте “диво къмпингуващи”, е добре да направите добро впечатление и да се “отплатите” на местните: почистете плажа (ако има боклуци), нахранете бездомни кучета, купете си някой сувенир;
  • “Най-чистият” вариант е да използвате кемпера само за нощуване, а да хапвате в местните таверни. Има “практика” да се изкарват столове и маси от кемпера късно вечер, но според мен е рисковано и не дотам редно.
  • Друг удачен вариант е да нощувате на платен паркинг (без да изваждате маси). Такстите са символични – 2 – 4 евро;
  • Мястото за “престой” (диво къмпингуване) е добре да бъде далеч от плажове, планински курорти и хотели. Хотелиерите обикновено подават сигнал и полицията идва.

 

Tagged