Мини-карантина от днес в Солун и Халкидики

Почти цяла Северна Гърция се преминава от днес в „червена“ зона, включително Солун и Халкидики, където напоследък има увеличение на случаите. Това означава, мини карантина и забрана за движение от 01:00 вечерта до 06:00 сутринта, с изключение по работа и сериозни здравословни причини. Забранява се и музика в заведенията. Забраната ще важи също и за Лариса и Килкис.

Ситуацията в Северна Гърция буди тревога тревожна, тъй като нивото на ваксинация е по-ниско, като в същото време се регистрират повече случаи.

Средната възраст на новозаразените е 39 години. Прогнозите са че предаването на заразата ще се увеличи сред неваксинираното население.

Пета вълна на COVID пандемията очакват в Гърция до края на октомври, като експертите смятат, че до края на годината 44 на сто от заразените ще са деца. През вчерашнията ден половината от случаите са деца.

Последните 24 часа в страната са регистрирани 2187 и 44 починали.

Почти 60 на сто от гражданите на Гърция са напълно ваксинирани, сочат официалните данни. 6,6 милиона души са преминали пълния ваксинационен цикъл или 57,7 на сто от цялото население на страната.