Мицотакис: Няма да има нов локдаун в Гърция

Случаите на коронавирус в последните седмици се увеличават

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви днес, че няма да има нов локдаун заради разпространението на COVID-19 в страната, предаде ДПА.

Ваксинираните няма да плащат заради малкото неваксинирани хора, посочи той на пресконференция в Атина.

В отговор на въпрос какво ще стане, ако броят на заразените с COVID-19 в страната продължи да се увеличава идните месеци, Мицотакис отговори: “Икономиката ще работи, обществото няма да бъде затваряно”.

Отговорът на Делта варианта на коронавируса не е локдаун, а ваксинация като основна защитна мярка и проява на здрав разум, посочи премиерът.

Той каза, че е обезпокоен от намаляващия брой на хората, които искат да се ваксинират, но свърза тази тенденция с летните ваканции. Същевременно премиерът изрази увереност, че нивото на ваксинация в страната отново ще се увеличи след края на ваканциите.

Това е съвместно усилие и се надявам, че ще го направим всички заедно, каза Мицотакис.
Гръцкото правителство е сред първите в ЕС, наложили частична задължителна ваксинация (в частност при здравни служители и при военните).

Властите в Атина обявиха, че само ваксинирани хора и граждани, прекарали вируса, ще могат да влизат в закрити зони за забавления, включително в театри и кина.

Случаите на коронавирус в последните седмици се увеличават. Най-засегнати са местата с много възможности за нощен живот като Атина и някои острови. Заради това на о-в Закинтос и в Ханя (Крит) бе въведен вечерен час.

Tagged ,