Гърция стартира с COVID сертификата

Очаква се Гърция да бъде първата страна, която да активира, по-рано от 1 юли, европейския цифров сертификат EU Digital COVID Certificate, което ще улесни пътуванията в рамките на Европейския съюз.

Това стана ясно след представянето днес на европейския цифров сертификат EU Digital COVID Certificate от министър-председателя Кириакос Мицотакис и държавния министър на цифровото управление Кириакос Пиеракакис.

Цифровият сертификат COVID на ЕС, както се нарича, е предложение на гръцкия премиер отпреди четири месеца, което беше прието от ЕС и към момента се оформя. Според информация, сертификатът ще бъде електронен и ще съдържа база данни за пътуващия, които ще се разчитат електронно. Целта е не само да се избегнат фалшификанине на хартия, но и да се улесни преминаването през граничните пунктове.

Коронавирусът действа като катализатор за цифровата трансформация на държавата. Готови сме да активираме цифровия сертификат по-рано от 1 юли, заяви премиерът Мицотакис по време на представянето на европейския дигитален сертификат в присъствието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Насърчаваме и останалите страни да направят същото, за да избегнат сложността на двустранните преговори. Намерението ни е не да се разделяме, а цифровият сертификат ще има решаващ принос за улесняване на пътуванията, особено през лятото и туристически сезон, подчерта премиерът.

Сертификатът ще се основава на една база данни, която ще покаже дали и кога притежателят е бил ваксиниран, дали и кога се е разболял и дали има отрицателен PCR тест или тест за антиген. Той ще действа като скоростен път за всички европейци, улеснявайки граничния контрол и следователно пътниците.

Готовността на Гърция при издаването на сертификата дава възможност да започне прилагането му преди официалната европейска премиера в сътрудничество с други страни, които са на подобно ниво. Това заявиха и правителствени източници, запознати със съществуващите консултации, като сред тях са Франция и Скандинавските страни.