В сряда решават за отпадане на маската в Гърция, оптимистични туристически прогнози

Експертната комисия заседава в сряда – Какви други ограничителни мерки се очаква да бъдат премахнати в следващите дни

Според информацията в сряда правителството ще предложи на експертната комисия, да бъдат премахнати маските на открито, с изключение на местата, където има струпване на хора.

По отношение на затворени помещения, които предлагат развлечения, кетъринг, болници, старчески домове, супермаркети и градски транспорт, използването на маска ще остане задължително.

Ще бъде обсъдено и премахване на PLF декларацията при преминаване на граница, само за ваксинирани.

Ваксинирането на гражданите остава основен приоритет на правителството, но и най-мощното оръжие на научната общност за защита срещу коронавируса.

Основна остава целта за ваксиниране на хора над 60-годишна възраст до 100%, вместо сегашните 90%. В тази посока Гърция се надява да има положителен резултат с въвеждането на протеиновите ваксини. 474 000 дози от ваксината Novavax се очакват следващата седмица, а ваксината Sanofi в края на март или началото на април.

„Те са протеинови ваксини, за тези, които все още имат съмнения относно иРНК“, каза заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, призовавайки хората да се предпазят от инфекцията COVID-19.

Отпадането на ограниченията е свързано и с откриване на туристическият сезон на 1 март. Оптимистичните послания от резервации се увеличават всекидневно. Директните полети от САЩ започват в началото на март и април от Канада. Островите Крит и Родос са първите търсени острови.

Твърде рано е да се оценяват тазгодишните приходи от туризъм, но прогнозата за 15 милиарда евро изглежда не само достижима, но и с очакване за повече, при условие, разбира се, че няма да има ново обръщане на епидемиологичните данни вътре и извън Гърция. Гръцкият туризъм има цялата динамика, да покрие много по-бързо разликата до рекордните приходи от 18,2 милиарда евро през 2019 г.