Гърция отваря врати за туристи

След шестмесечен локдаун управляващите в Гърция най-после отварят страната. Премиерът Кириакос Мицотакис тези дни оповести специалния план, включващ три фази: на 3 май първо ще отворят заведенията на открито, на 10 май – училищата, а от 15 май всички онези туристи, които са изцяло ваксинирани или имат отрицателен тест за коронавирус, ще могат да почиват в Гърция без карантина.

Малко преди телевизионното обръщение на Мицотакис, направено на 21 април, гръцката общественост чу последните твърде тревожни данни за пандемията: 3015 нови инфекции, 831 пациенти на командно дишане, 86 нови смъртни случая. От началото на пандемията досега в Гърция са починали над 9700 болни от Ковид-19.

От 15 май нататък всички гости на Гърция ще могат да пътуват свободно из страната. В сила обаче остава вечерният час, но той все пак беше изместен – от 21.00 часа на 23.00 часа.

Неясно е дали туристите в Гърция ще могат да се радват на културни прояви. Засега няма план-график за отварянето на театрите, концертните зали, клубовете. До второ нареждане са забранени и музикалните изпълнения на живо в таверните, макар че гръцките певци и оркестри отчаяно се нуждаят от приходи.

Засега техните надежди остават напразни, също както и надеждите на онези техни сънародници, които имаха намерение да празнуват Великден с роднините си в провинцията. Поради опасения от нов взрив от зарази правителството разхлабва първите мерки едва след Великден – на 3 май. Целта е ясна: с нищо не бива да се застрашава отварянето на туристическия бранш, защото той създава 25% от гръцкия брутен социален продукт.

Малка утеха за разочарованите богомолци: Гръцката православна църква обяви неочаквано гъвкаво решение. Тържествените служби на Велика събота ще бъдат изтеглени в 21.00 вечерта, когато още няма вечерен час, и ще се отслужат в дворовете на църквите на открито. Така хората могат да си запалят свещичка в църквата и да отнесат великденския огън у дома. Някои вероятно ще се чукнат с червени яйца в църковните дворове още преди полунощ, но без традиционните целувки по бузите. Маските и правилото за спазване на дистанция не ги позволяват.

Tagged , , ,