Промени в условията за влизане в Гърция от понеделник

Промените в условията, при които чуждестранните туристи ще влизат в Гърция, обяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. Те влизат в сила от понеделник 7 юни в 6.00 ч.

Отрицателен 72-часов PCR тест или сертификат за ваксинация ще се изисква за лица на възраст над 6 години. Остава в сила правенето на тест при влизане в Гърция на случаен принцип. При положителен резултат ще бъде налагана карантина от 10 дни. Разрешават се обиколки на открито с екскурзовод за групи от 20 души.

От вчера е достъпен електронния вариант на здравната декларация, която попълват всички, които пътуват с ферибот. Може да бъде изтеглена от тук  sea.travel.gov.gr/# Подаването на здравната декларация ще бъде възможно и в печатна форма за тези пътници, които не могат да я получат електронно.

Достъпна е вече и интерактивната епидемиологична карта на страната на адрес covid19.gov.gr

Тя е разделена на четири нива и обозначена в 4 цвята (червен, оранжев, жълт и зелен) въз основа на епидемиологичните показатели, използвани от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация. Картата ще се изготвя ежеседмично на ниво регионално звено и особено за островите на ниво община. Целта е да се информират гърците и посетителите на страната с мерките за обществено здраве.

Епидемиологичната ситуация обаче се подобрява и това е най-оптимистичната новина.

Ако положителната тенденция продължи, ресторантите ще бъдат отворени отново с музика на 15 юни само в отворени пространства.

За нощните клубове и заведенията на закрито се очаква забраната да бъде отменена до края на м. юни.

Tagged