Религия в Гърция

Официалната религия в Гърция е православното християнство. Изповядва го практически цялото население на страната (над 98%).

Главата на Гръцката Православна Църква е Архиепископ, чиято резиденция се намира в Атина. Православните църкви на манастирската република на Света Гора Атон, както и църквите на Крит и Додекансктие острови са на пряко подчинение на Вселенския Патриарх, чиято резиденция се намира в Константинопол (Истанбул).

Съгласно Конституцията на Гърция, православното християнство е държавната религия на страната. На всички граждани се гарантира свободата на вероизповедание, обаче пропагандата на други религии сред православните вярващи е забранена.

В страната са представени и други видове християнство. За най-разпространено след православието се счита католицизмът, който се изповядва сред не многобройното население на някои острови в Егейско море, на времето принадлежали на Венецианската република, оказала значително културно и религиозно влияние на местните жители.

Храмът на Богородица Евангелистрия- едно от най-важните поклоннически места за православните християни

Освен това, в Гърция има протестанти, свидетелите на Йехова, староверци, петдесетници, евангелисти, както и квакери и мормони, броят на които е доста скромен. В Солун, втория по големина град на Гърция, съществува  общество “Евреи Сефарди” – това са няколко хиляди човека, пазещи ценностите на голямата еврейска общност, унищожена по време на Холокоста през Втората световна война. Мюсюлманското малцинство в Гърция, основно потомците на турците-мюсюлмани, живеят в Тракия и на остров Родос. Най-малобройните конфесии в страната са кришнарите, будистите, бахаите, сциентолозите и последователите на древногръцката (езическата) вяра.

Многобройните светски реформи, провеждани в Гърция, не са се отразили върху Гръцката православна църква, която както и преди, не е отделена от държавата и остава една от най-влиятелните институции в страната.Религията е тясно преплетена с всекидневния живот на гърците, влизайки във всеки дом, всяко семейство. Въпросът “християнин ли си?” често се приравнява към въпроса “грък ли си?”

Исторически така се е получило, че повечето гърци считат себе си за потомци и наследници на християнска Византия, а не на езическа Древна Гърция. Именно затова в страната има толкова много манастири, църкви и параклиси – паметници на византийската епоха.

Във всяко гръцко семейство строго се спазват църковните обичаи и тайнства, към които се отнасят много сериозно. Най-разпространеното време за посещение на църковната служба е неделя. И, разбира се, празничните богослужения.

Минавайки покрай църква, всеки вярващ грък задължително ще се прекръсти. Големи религиозни празници като Рождество, Богоявление и Великден се превръщат в масови народни празненства на открито. Смело може да се каже, че християнските обичаи и традиции са тясно свързани с начина на живот на съвременното гръцко общество.

За да се изброят всичките православни светини на Гърция, ще са необходими няколко страници, затова заслужава да бъдат отбелязани само най-значимите за християнския свят. Това са мощите на Спиридон Тримифутски, мощите на  Св. Царица Теодора на остров Корфу; множеството запазени византийски църкви на Крит с великолепните фрески на критската школа; Метеора – потресаващи с красотата си манастири, разположени“между небето и земята” и, разбира се, Света Гора Атон – удивителната монашеска република, където непрекъснато се възнася молитва за целия свят.

Това са далеч не всички православни светини на Елада. Можете да научите за тях по-подробно, ако се отправите в поклонническо пътуване в Гърция.

За тази цел се обърнете към Гръцкия православен поклоннически център Солун“, предоставящ уникалната възможност да се посетят най-значимите свети места в Гърция, без да се ангажирате с организацията на пътуването.

 

Tagged ,