Едипсос: Мечтаният спа град с най-старите термални извори в света

Спа-комплекса Thermae Sylla SPA са разположен в северната част на остров Евбея в град Едипсос на плажа. Построен е през 1897 г., посещаван от известни имена като Онасис, Мария Калас, Чърчил, Омар Шариф, Грета Гарбо и др. Днес това е удобен хотел, с един от най-добрите спа в света (според Conde Nast Traveler минералните бани Thermal SPA влизат в топ-10 в света).

Горещите минерални извори излизат от земята от дълбочина от 3000 м. и са известни със своите лечебни и здравни свойства, съдържат ценни микроелементи, метали и минерални вещества обогатени със сяра, хлор и карбоносъдържащи калциеви соли, натрий, въглероден диоксид, железни съединения с азот, кислород, сероводород, също така с лечебен родон.

Хотели в Едипсос, Северна Гърция (континентална) | Резервирай 11 хотела с Greece-Hotels.BG

В град Едипсос на остров Евбея има не само вълшебни минерални води, а и прекрасна природа около града с борови гори и красиви плажове. Възраждането на града започна преди няколко години с отварянето на Thermae Sylla Spa. След това около него бяха построени и бяха реновирани и други хотели. Един малък град, който расте, но не старее и си остава млад и елегантен. Там ще намерите всичко необходимо за туристите- от луксозни ресторанти до фаст фуд и малки кръчми.

Katsiris Travel - ΑΙΔΗΨΟΣ

Едипсос, заради благоприятното въздействие на минералните му води е бил важен център  още от древността. През римския период често го посещавал генералът Силас, където е намирал  успокоение за болките си и затова построил бани, чиито развалини са запазени до църквата Свети Безсребърници. Освен Силас, много римски императори са посещавали Едипсос- като Август, Адриан, Марк Аврелий. Благодарността си за лечебните води изразили чрез многобройните скулптури, които подарили на града. Римските императори не са били единствените прочути личности, които почитали с присъствието си града. Между двете световни войни тук са идвали Онасис, Чърчил, Грета Гарбо и много други известни персони. Свидетели на възхода на града са изключителните сгради, запазени и днес на крайбрежната улица.

Околният район

От Едипсос можете да се отправите към брега на Лихнада, „носът” на остров Евбея в залива Малиакос. По време на това пътешествие ще минете през Ялтра, живописно село, което също има минерални бани. После ще минете през Греголимано с вълшебния му плаж, където се намира Club Med Gregolimano. От там до края на брега има много плажове и малки заливчета с чисти води и борове, които стигат до морето. Една друга разходка, която трябва да направите, е до водопадите на Дримонас. Намират се малко след манастира Осиос Давид. На височина 400 м. в район, богат на ели, ще видите прекрасен пейзаж от течащи води и малки езерца. Заслужава си да посетите и Лимни, живописно градче над морето, с прекрасни улички и неокласически сгради.

Как да стигнете до там

В северната част на Евбея, освен прекрасните плажове и села, ще оцените и самото пътуване. Ако изберете дългия път през Халкида ще пътувате около 2,5 часа от Атина и ще изминете около 140 км. Пътят в голямата си част минава през гората и е изключително красив. Нуждаете се само от хубава музика и добра компания за пътуването.

Нашите фериботи - Глифа до Агиокампос в Евия

До Едипсос можете да стигнете и с ферибот през Аркица. В този случай ще шофирате около 114 км от Атина, а с ферибота ще пътувате около 40 минути.

Не пропускайте да опитате морските деликатеси, приготвени в някой от крайбрежните рибни ресторанти. Заслужават си и местните вина. Тъй като се е запазил до голяма степен като традиционен остров, Евия има десетки специалитети – по един за всяко село. Обикновено можете да влезете в кухнята на заведенията и да си изберете какво искате, тъй като много от ресторантите нямат меню на английски.

Не си тръгвайте без бутилка вино, зехтин и мед!

Tagged , ,